Άδειες άνευ αποδοχών που θεμελιώνουν μετάθεση
Μεταξύ των αδειών που θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης σύμφωνα με την εγκύκλιο των μεταθέσεων υπάγονται και οι δύο κατηγορίες αδειών άνευ αποδοχών.
Αναφέρει η εγκύκλιος των μεταθέσεων:
Μόρια της οργανικής τους θέσης λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που κάνουν χρήση των ακόλουθων περιπτώσεων:
- άδειας άνευ αποδοχών της περ. Ε΄ του άρθρου 16 του ν. 1566/1985 (67Α΄) που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα κατ’ έτος [άρθρο 17 ν. 2470/1997 (40Α΄)] πριν την 1-11-2011 [ν. 4024/2011 (226Α΄)],
- άδειες άνευ αποδοχών που χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 51 παρ. 1 και 4 του ν. 3528/2007,
Για να δούμε τι αναφέρει η νομοθεσία που μνημονεύεται ανωτέρω:
Άρθρο 16 της περίπτωσης Ε του Νόμου 1566/85
Ε`. Άδειες χωρίς αποδοχές.
- Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου, μπορεί να χορηγείται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους,
όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ιδίως θεραπεία δυσίατων ασθενειών του ίδιου του εκπαιδευτικού ή των μελών της οικογένειάς του, αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων εγκυμοσύνης, τοκετού και μητρότητας, ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών, ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό.
- Άδεια χωρίς αποδοχές που χορηγείται, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραταθεί πέρα από πέντε (5) σχολικά έτη. Λύεται αυτοδικαίως η υπηρεσιακή σχέση του εκπαιδευτικού, αν εκείνος δεν προβεί σε ανάληψη καθηκόντων, εντός ενός (1) μηνός από τη λήξη της ως άνω χορηγηθείσας σε αυτόν άδειας.
Άρθρο 17 του Νόμου 2470/1997
- Δεν υπολογίζεται για μισθολογική εξέλιξη και χορήγηση επιδόματος χρόνου υπηρεσίας:
γ. Ο χρόνος άδειας άνευ αποδοχών, πέραν του μηνός κατ` έτος.
Άρθρο 28 του Νόμου 4024/2011
Άρθρο 28
Μεταβατικές και Τελικές Διατάξεις του Δεύτερου Κεφαλαίου. Κατάταξη και προϋποθέσεις και κριτήρια επιλογής του υπηρετούντος προσωπικού
2. Για την ως άνω κατάταξη, δεν υπολογίζεται:
ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών που δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας,
Άρθρο 51 του Νόμου 3528/2007
Άρθρο 51
Άδειες χωρίς αποδοχές
1. Επιτρέπεται η χορήγηση στον υπάλληλο, μετά από αίτηση του, άδειας χωρίς αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τον ένα (1) μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους.
Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στο φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα όταν πρόκειται για νοσηλεία ανήλικου τέκνου λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του.
4. Στον υπάλληλο που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται μετά από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία για μία ακόμα πενταετία. Αν ο υπάλληλος δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την υπηρεσία.
Άδειες άνευ αποδοχών που θεμελιώνουν μετάθεση