Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024 όπως ορίστηκαν με την υπ’ αριθμ. 30289/Δ3 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1954 Τεύχος Β 28 Μαρτίου 2024) έχοντας ως θέμα:
Καθορισμός των «Γραπτώς Εξεταζόμενων» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, της εξεταστέας ύλης και του τρόπου αξιολόγησης αυτών κατά το σχολικό έτος 2023-2024 βάσει του άρθρου 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111).
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Έχοντας υπόψη:
- Τις διατάξεις:
(α) Tης παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» (Α’ 111) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 1 του άρθρου 166 του ν. 5094/2024 (Α’ 39),
(β) του ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (Α’ 193),
(γ) του άρθρου 26 του ν. 4559/2018 «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις» (Α’ 142),
(δ) των Κεφ. Α’και Γ’του Μέρους Ε’του ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» (Α’70) και ειδικότερα της περ. β της παρ. 10 του άρθρου 100, καθώς και των παρ. 6 του άρθρου 117, 3 του άρθρου 121 και 6 του άρθρου 126,
(ε) των παρ. 1, 2 και της υποπερ. αα της περ. α της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3966/2011 «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ” και λοιπές διατάξεις» (Α’ 118).
2. Tο άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005,Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
3. Το π.δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α’ 31).
4. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130).
5. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131).
6. Την υπ’ αρ. 80/05-01-2024 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζωή Μακρή» (Β’ 69).
7. Τις υπ’ αρ. 41/22-06-2023 (υπό στοιχεία 71082/ Δ3-Δ4/27-06-2023) και 30/11-05-2023 (υπ’ αρ. 1589/10-05-2023) πράξεις του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
8. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για τις δαπάνες που καλύπτονται από αυτόν, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ.1/Γ/131/27585/Β1/14-03-2024 εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 10 του ν. 4337/2015 (Α’ 129), της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αποφασίζουμε:
Τον καθορισμό των «Γραπτώς Εξεταζόμενων» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, της εξεταστέας ύλης και του τρόπου αξιολόγησης αυτών κατά το σχολικό έτος 2023-2024, βάσει του άρθρου 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), ως ακολούθως:
Άρθρο 1
«Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθήματα
Τα «Γραπτώς εξεταζόμενα» μαθήματα στις απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, είναι τα ακόλουθα:
- Νέα Ελληνικά
- Άλγεβρα (Μαθηματικά)
- Μαθήματα Ειδικότητας
Άρθρο 2
Εξεταστέα ύλη και τρόπος αξιολόγησης των «Γραπτώς Εξεταζόμενων» μαθημάτων κατά τις απολυτήριες εξετάσεις
Η εξεταστέα ύλη και ο τρόπος αξιολόγησης των «Γραπτώς Εξεταζόμενων» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ τάξης των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. καθορίζεται ως εξής ανά μάθημα:
1.ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Α. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/ 02-08-2023 (Β’ 4902) υπουργική απόφαση.
Β. ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
1.1 Για την εξέταση στο μάθημα «Νέα Ελληνικά» δίνονται στους/στις μαθητές/τριες δύο (2) κείμενα (ένα λογοτεχνικό και ένα μη λογοτεχνικό), που δεν εμπεριέχονται στα βιβλία τα οποία έχουν οριστεί ως εξεταστέα ύλη στη Δ’ Λυκείου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., τα οποία ανταποκρίνονται στην αντιληπτική ικανότητά τους και σχετίζονται με θεματικό κύκλο οικείο από τη σχολική διδασκαλία. Το ένα κείμενο αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας και είναι μη λογοτεχνικό (δημοσιογραφικό κείμενο ή επιστημονικό ή πληροφοριακό άρθρο, συνέντευξη, κριτική, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα ή δοκίμιο), ενώ το άλλο αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της Λογοτεχνίας και είναι ποιητικό ή πεζό (διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο). Τα δύο κείμενα έχουν θεματική συνάφεια και συνοδεύονται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια. Το μη λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να είναι διασκευασμένο για τις ανάγκες της αξιολόγησης. Οι μαθητές/τριες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που περιλαμβάνονται σε τρεις (3) δραστηριότητες που συνοδεύουν κάθε κείμενο, από τις οποίες:
α. Μία (1) αφορά στην κατανόηση του κειμένου, μπορεί να διαιρείται σε δύο ερωτήματα ίδιας περίπου βαρύτητας και βαθμολογείται με 15 μονάδες,
β. μία (1) αφορά στην προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, μπορεί να διαιρείται σε δύο (2) ερωτήματα και βαθμολογείται με 10 μονάδες,
γ. μία (1) αφορά στην ερμηνεία παραγωγή λόγου και βαθμολογείται με 25 μονάδες.
Συνολικά, οι δραστηριότητες κατανόησης και προσέγγισης της γλώσσας των δύο κειμένων βαθμολογούνται με 50 (2Χ15+2Χ10) μονάδες και οι δραστηριότητες παραγωγής λόγου με 50 (2X25) μονάδες.
1.2 Όσον αφορά στο μη λογοτεχνικό κείμενο, οι υποψήφιοι/ες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που περιλαμβάνονται σε τρεις (3) δραστηριότητες που το συνοδεύουν:
α. Με την πρώτη δραστηριότητα, που αφορά στην κατανόηση του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων:
αα. Με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου να εντοπίζουν και να παρουσιάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο, τις βασικές ιδέες και τα επιχειρήματα του συγγραφέα, το πρόβλημα που θέτει, τις θέσεις που υποστηρίζει, να συσχετίζουν το βασικό μήνυμα του κειμένου με τις περιστάσεις επικοινωνίας και τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε, καθώς και με τους τρόπους και τα μέσα πειθούς που αξιοποιούνται στο κείμενο ή/και
ββ. να αποδίδουν περιληπτικά και να πυκνώνουν το νόημα μέρους του κειμένου λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο.
β. Με τη δεύτερη δραστηριότητα, που αφορά στην προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων:
αα. Να αναγνωρίζουν τη βασική δομή του κειμένου ή τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης μιας παραγράφου, ββ. να εντοπίζουν τις διαρθρωτικές λέξεις/φράσεις που βοηθούν στη συνοχή και νοηματική αλληλουχία του κειμένου,
γγ. να αποδίδουν το περιεχόμενο των παραγράφων ή ενοτήτων του κειμένου με πλαγιότιτλους,
δδ. να μετασχηματίζουν λέξεις ή φράσεις ή μέρη ή και ολόκληρο το κείμενο αλλάζοντας τη γραμματική μορφή, τη σύνταξη, το λεξιλόγιο (συνώνυμα ή συνώνυμες φράσεις, αντώνυμα, παράγωγα, σύνθετα κ.λπ.), τα σημεία στίξης, σύμφωνα με συγκεκριμένες περιστάσεις επικοινωνίας και
εε. να σχολιάζουν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα, να ερμηνεύουν λέξεις φράσεις του κειμένου με βάση τα κειμενικά συμφραζόμενα και το επικοινωνιακό πλαίσιο. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται σε δύο (2) ερωτήματα.
γ. Με την τρίτη δραστηριότητα, που αφορά στην παραγωγή λόγου, ζητείται από τους/τις υποψήφιους/ες να συντάξουν δικό τους κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο σε συνάρτηση με το κείμενο αναφοράς, στο οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν σημεία του κειμένου ή αναπτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις. Το κείμενο αναπτύσσεται με τη μορφή κειμένου επιχειρηματολογίας (δημόσια ομιλία, επιστολή, άρθρο) και έχει έκταση 200-250 λέξεις.
1.3 Όσον αφορά στο λογοτεχνικό κείμενο, οι υποψήφιοι/ες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που περιλαμβάνονται στις παρακάτω δραστηριότητες:
α. Με την πρώτη δραστηριότητα, που αφορά στην κατανόηση του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων:
αα. Με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου να εντοπίζουν στο κείμενο πληροφορίες όπως πρόσωπα, χώρο, χρόνο, κοινωνικό πλαίσιο δράσης των προσώπων, τα γεγονότα/αίτια που κατευθύνουν τη δράση των αφηγηματικών ηρώων, τα βασικά θέματα, ιδέες που απασχολούν τον/τη λογοτέχνη και τη στάση που υιοθετεί απέναντι σε αυτά/αυτές, τεκμηριώνοντας την άποψή τους με στοιχεία του κειμένου,
ββ. να αναλύουν κάποιον από τους χαρακτήρες με βάση τα δεδομένα του κειμένου,
γγ. να επισημαίνουν τα σύμβολα, τις φωνές, τις σιωπές σε ένα ποιητικό ή θεατρικό κείμενο και να παρουσιάζουν με δικά τους λόγια το νόημα που τους δίνουν.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται σε δύο (2) ερωτήματα ίδιας βαρύτητας περίπου. Μόνο ένα από αυτά μπορεί να είναι ερώτηση ανοικτού τύπου και η απάντηση στην ερώτηση ανοικτού τύπου μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 60 λέξεις.
β. Με τη δεύτερη δραστηριότητα, που αφορά στην προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων με ερωτήσεις ποικίλων τύπων:
αα. Να διακρίνουν «τι» λέει το κείμενο από το «πώς» το λέει το κείμενο και να αναγνωρίζουν τα βασικά σημεία οργάνωσης της αφηγηματικής πλοκής ή της ποιητικής γραφής,
ββ. να εντοπίζουν μέσα στο κείμενο συγκεκριμένους δείκτες (αφηγηματικούς τρόπους, αφηγηματικές τεχνικές, τα ρηματικά πρόσωπα κ.ά.),
γγ. να εντοπίζουν εκφραστικά μέσα τρόπους (μεταφορές, παρομοιώσεις, επαναλήψεις, αντιθέσεις, εικόνες κ.λπ.) και να ερμηνεύουν τη λειτουργία τους στο κείμενο. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται σε δύο (2) ερωτήματα, στα οποία η βαθμολογία επιμερίζεται.
γ. Με την τρίτη δραστηριότητα, που αφορά στην ερμηνεία και την παραγωγή λόγου σε ένα θέμα αναγνωστικής ανταπόκρισης, ζητείται από τους/τις υποψήφιους/ες να αξιολογήσουν ιδέες, αξίες, στάσεις, συμπεριφορές που αναδεικνύονται στο κείμενο με βάση είτε τα κειμενικά συμφραζόμενα είτε τα ιστορικά και ιδεολογικά συμφραζόμενα της εποχής παραγωγής του έργου (εφόσον τους δίνονται σχετικές πληροφορίες), να τις συγκρίνουν με αυτές του σήμερα ή να τις συσχετίσουν με προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, συναισθήματα κ.λπ.
Η έκταση του μαθητικού κειμένου μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 150 λέξεις.
Τα κείμενα, η τρίτη δραστηριότητα του γνωστικού αντικειμένου της Γλώσσας που βαθμολογείται με 25 μονάδες και η τρίτη δραστηριότητα του γνωστικού αντικειμένου της Λογοτεχνίας, που επίσης βαθμολογείται με 25 μονάδες, λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες ορίζονται από τους/τις διδάσκοντες/ουσες το μάθημα.
Η έκταση του μαθητικού κειμένου μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 150 λέξεις.
2. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΑΛΓΕΒΡΑ)
Α. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/ 02-08-2023 (Β’ 4902) υπουργική απόφαση.
Β. ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Για την εξέταση του μαθήματος «Μαθηματικά (Άλγεβρα)», ισχύουν τα εξής:
α. Δίνονται στους/στις μαθητές/τριες τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, τα οποία μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα, με τα οποία ελέγχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η
γνώση εννοιών και ορολογίας και η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του/της μαθητή/ τριας να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.
β. Τα τέσσερα (4) θέματα που δίνονται στους/στις μαθητές/τριες διαρθρώνονται ως εξής:
αα. Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα θεωρίας που αφορούν έννοιες, ορισμούς λήμματα, προτάσεις, θεωρήματα και πορίσματα. Με το θέμα αυτό ελέγχεται η κατανόηση των βασικών εννοιών, των σπουδαιότερων συμπερασμάτων, καθώς και η σημασία τους στην οργάνωση μιας λογικής δομής.
ββ. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που είναι εφαρμογή ορισμών, αλγορίθμων ή προτάσεων (ιδιοτήτων, θεωρημάτων, πορισμάτων).
γγ. Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που απαιτεί από τον/τη μαθητή/τρια ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών και αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών.
δδ. Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση της/του απαιτεί από τον/τη μαθητή/τρια ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσής της/του.
γ. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά 25 μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.
δ. Στο μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα) στη Δ’ τάξη του Λυκείου των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., το δεύτερο και το τέταρτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, ενώ το πρώτο και το τρίτο θέμα επιλέγονται από τους/τις διδάσκοντες/ ουσες το μάθημα.
3. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο τρόπος και το κριτήριο αξιολόγησης για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Δ’ τάξης του Λυκείου των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. που έχουν καθοριστεί ανά ειδικότητα, περιλαμβάνει τέσσερα (4) ισόβαθμα θέματα, που βαθμολογούνται με 25 μονάδες το καθένα. Το πρώτο και το τρίτο θέμα ορίζονται από τους/τις διδάσκοντες/ουσες το μάθημα. Το δεύτερο και το τέταρτο θέμα λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων.
Συγκεκριμένα, η εξέταση των μαθημάτων ειδικότητας που έχουν χαρακτηριστεί ως «γραπτώς εξεταζόμενα» σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας και τον πίνακα ΙΙΙ της υπό στοιχεία 40204/Δ3/14-03-2019 (Β’ 992) υπουργικής απόφασης, πραγματοποιείται ως εξής:
- Θεωρητικά μαθήματα και θεωρητικό μέρος μεικτών μαθημάτων: Τα θέματα της γραπτής εξέτασης ταξινομούνται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει ερωτήσεις που μπορεί να αναλύονται σε υποερωτήματα με σκοπό τον έλεγχο της κατανόησης της διδαχθείσας ύλης. Η δεύτερη ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις εφαρμογών ή και προβλήματα ή άλλα ερωτήματα ή μελέτες περίπτωσης με σκοπό τον έλεγχο της κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών καθώς και της ικανότητας εφαρμογής της αποκτηθείσας γνώσης. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% στην πρώτη ομάδα και κατά 50% στη δεύτερη.
- Μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου: Τα μαθήματα σχεδιαστικού περιεχομένου «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» της ειδικότητας «Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» της ειδικότητας «Επιπλοποιίας – Ξυλογλυπτικής» και «ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ» της ειδικότητας «Αργυροχρυσοχοΐας» του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, εξετάζονται όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της υπό στοιχεία Φ.4/72379/Δ4/19 (Β’ 1675/2019) υπουργικής απόφασης για την τελική γραπτή εξέταση κατά τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις. Η εξέταση θα είναι προσαρμοσμένη στο χρονικό περιθώριο των τριών (3) ωρών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 124 του ν. 4610/2019 (Α’ 70).
ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
- ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ – ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ (Θεωρητικό μέρος)
- ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ – ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΑ:
- «ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ» (Κανάκης Ανδρέας, Κόνδης Κων/νος, Τσιτσιβά – Παπαδάτου Παγώνα)
- «ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ» (Σταυρακάκης Μανόλης, Συμινής Χαράλαμπος, Μπινιάρη Κατερίνα, Σωτηρόπουλος Γεώργιος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Πρώτο τετράμηνο
- Από το βιβλίο: ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ
Κεφ. 1ο: Δενδρώδεις καλλιέργειες (μόνο οι ενότητες 1.1 & 1.2)
Κεφ. 4ο: Εγκατάσταση Δενδροκομείου
Κεφ. 5ο: Καλλιέργεια του εδάφους του Δενδροκομείου (να διδαχθεί επιγραμματικά)
Κεφ. 7ο: Λίπανση στο Δενδροκομείο [μόνο οι ενότητες 7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 7.6, 7.7 (επιγραμματικά)]
Κεφ. 8ο: Κλαδέματα οπωροφόρων δένδρων (εξαιρείται η §8.4.3)
Κεφ. 9ο: Καρποφορία
Κεφ. 10ο: Ωρίμανση – Συγκομιδή – Διακίνηση καρπών (εξαιρούνται οι ενότητες 10.4, 10.5, 10.6, 10.7)
Κεφ. 12ο: Γιγαρτόκαρπα: Γενικά και η ενότητα 12.1. ΜΗΛΙΑ ( μόνο οι §12.1.1, §12.1.2, §12.1.6, §12.1.7) Κεφ. 13ο : Πυρηνόκαρπα: Γενικά και η ενότητα 13.1. ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ (μόνο οι §13.1.1, §13.1.2, §13.1.6, §13.1.7) Κεφ. 14ο: Ακρόδρυα – Ξηροί καρποί: Γενικά και η ενότητα 14.1. ΦΙΣΤΙΚΙΑ (μόνο οι §14.1.1, §14.1.2, §14.1.6,
§14.1.7)
Κεφ. 16ο: Ελιά (από την ενότητα 16.1 μόνο οι §16.1.1, §16.1.2, §16.1.6, §16.1.7)
Κεφ. 17ο: Εσπεριδοειδή: Γενικά και η ενότητα 17.1. ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ (μόνο οι §17.1.1, §17.1.2, §17.1.6, §17.1.7)
Δεύτερο τετράμηνο
- Από το βιβλίο: ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
Κεφ.2ο: Μορφολογία και ετήσιος κύκλος της αμπέλου Κεφ.3ο: Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις της αμπέλου
Κεφ.4ο: Πολλαπλασιασμός της αμπέλου (να διδαχθεί επιγραμματικά με έμφαση στην εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων)
Κεφ.5ο: Εγκατάσταση αμπελώνα (μόνο οι ενότητες 5.1, 5.3, 5.4, 5.5)
Κεφ.6ο: Καλλιεργητικές φροντίδες (μόνο η ενότητα 6.2)
Κεφ.9ο: Ωρίμανση – Τρυγητός – Σταφιδοποίηση – Συσκευασία (μόνο οι ενότητες 9.1 & 9.2)
Κεφ.10ο: Οινοποίηση
4.ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΑ:
- «ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ» (Αυγουλάς Χρήστος, Ποδηματάς Κων/νος, Παπαστυλιανού Παναγιώτα)
- «ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» (Πασσάμ Χάρολντ Κρίστοφερ, Κοσμάτου Αγγελική, Ακουμιανάκης Κων/νος, Μεγαλοκονόμος Ιωάννης)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Πρώτο τετράμηνο
- Από το βιβλίο: ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Κεφ. 1ο: Χειμερινά σιτηρά (μόνο οι ενότητες 1.1, 1.2, 1.3)
Κεφ. 2ο: Ανοιξιάτικα σιτηρά (μόνο οι ενότητες 2.1, 2.2, 2.3)
Κεφ. 3ο: Βιομηχανικά φυτά (μόνο οι ενότητες 3.1, 3.2, 3.3, 3.5)
Κεφ. 4ο: Χειμερινά ψυχανθή (μόνο οι ενότητες 4.1, 4.2, 4.3, 4.5)
Κεφ. 5ο: Ανοιξιάτικα ψυχανθή (μόνο η ενότητα 5.3) Κεφ. 7ο: Ελαιούχα φυτά (μόνο οι ενότητες 7.1, 7.2, 7.3) Κεφ. 10ο: Φυτά Βιομάζας (μόνο η ενότητα 10.1)
Δεύτερο τετράμηνο
- Από το βιβλίο: ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Κεφ. 1ο: Η σημασία των ανθοκηπευτικών καλλιεργειών (μόνο η ενότητα 1.1)
Κεφ. 2ο: Είδη πολλαπλασιαστικού υλικού Κεφ. 3ο: Καλλιεργητικές φροντίδες
Κεφ. 10ο: Τα λαχανοκομικά φυτά
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
- ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
- ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
1.ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2.ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«Διατροφή Αγροτικών Ζώων» (Φεγγερός Κωνσταντίνος, Παπαδομιχελάκης Γεώργιος, Βασιλοπούλου Ελισάβετ)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφ. 1ο: Εισαγωγή Κεφ. 2ο: Ζωοτροφές
Κεφ. 3ο: Παρασκευαστήριο ζωοτροφών Κεφ. 4ο: Σιτηρέσια
Κεφ. 5ο: Παρασκευή και χορήγηση σιτηρεσίου
4.ΕΚTΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΑ:
- «Εκτροφή Αγροτικών Ζώων Ι» (Γκαβαλέκας Γεώργιος, Θεσσαλός Κων/νος, Παππάς Βασίλειος, Σίφωνα Χριστίνα, Τσάτσκου Χρυσούλα) Πρώτο τετράμηνο
- «Εκτροφή Αγροτικών Ζώων ΙΙ» (Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, Δεληγεώργης Στυλιανός, Μαντζαρλής Νικόλαος, Παπαβασιλείου Δημήτριος, Παπαθεοδώρου Αθανάσιος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Πρώτο τετράμηνο
- Από το βιβλίο: «ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Ι»
ΜΕΡΟΣ B΄: ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ
Κεφ. 2ο: Γενικά στοιχεία και οικονομική σημασία του κλάδου [μόνο οι ενότητες 2.1, 2.2 και 2.4 (μόνο η 2.4.1)]
Κεφ. 3ο: Εκτρεφόμενες φυλές βοοειδών (να διδαχθεί επιγραμματικά με αναφορές στις κυριότερες φυλές) Κεφ. 4ο: Συστήματα Εκτροφής και Παραγωγικές Κατευθύνσεις Βοοειδών
Κεφ. 5ο: Το σώμα των βοοειδών [μόνο οι ενότητες 5.1, 5.2, 5.3 (μόνο η §5.3.1)]
Κεφ. 6ο: Εκτροφή Αγελάδων και Γεννητόρων Ταύρων [μόνο οι ενότητες 6.1 (μόνο οι §6.1.1, §6.1.3), 6.3, 6.5 (μόνο οι §6.5.3, §6.5.4, §6.5.5 (μόνο το εισαγωγικό κείμενο), §6.5.6), 6.6 (μόνο οι §6.6.1, §6.6.2, §6.6.5, §6.6.6)]
Κεφ. 7ο: Εκτροφή Μοσχαριών [μόνο οι ενότητες 7.1, 7.2 [(μόνο η §7.2.4), 7.6 (μόνο η §7.6.8)]
Κεφ. 8ο: Τήρηση Στοιχείων Εκτροφής Βοοειδών (μόνο οι ενότητες 8.1, 8.2)
ΜΕΡΟΣ Γ΄: ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΩΝ
Κεφ. 9ο: Γενικά στοιχεία και οικονομική σημασία του κλάδου (μόνο οι ενότητες 9.1, 9.2, 9.4)
Κεφ. 10ο: Εκτρεφόμενες φυλές προβάτων και αιγών (να διδαχθεί επιγραμματικά με αναφορές στις κυριότερες φυλές)
Κεφ. 11ο: Συστήματα εκτροφής προβάτων και αιγών [μόνο οι ενότητες 11.1, 11.2 (να διδαχθεί επιγραμματικά)]
Κεφ. 13ο: Εκτροφή προβάτων και αιγών [μόνο οι ενότητες 13.1 (μόνο οι §13.1.1, §13.1.2, §13.1.3, §13.1.9, § 13.1.10, §13.1.11), 13.3 (μόνο οι §13.3.1. §13.3.2, §13.3.3 ), 13.5 (μόνο η §13.5.1)]
Κεφ. 14ο: Εκτροφή αμνών και εριφίων (μόνο οι ενότητες 14.1, 14.5)
Δεύτερο τετράμηνο
- Από το βιβλίο: «ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΙΙ»
Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ
Κεφ. 2ο: Εκτρεφόμενες φυλές χοίρων (να διδαχθεί επιγραμματικά με αναφορές στις κυριότερες φυλές χοίρων)
Κεφ. 3ο: Σύγχρονες τάσεις παραγωγής και συστήματα εκτροφής
Κεφ. 4ο: Εκτροφή αναπαραγωγών χοίρων [μόνο οι ενότητες 4.1 (μόνο οι §4.1.2, §4.1.3), 4.2 (συνοπτικά), 4.3, 4.4]
Κεφ. 5ο: Εκτροφή αναπτυσσόμενων και παχυνόμενων χοίρων
Κεφ. 6ο: Υγιεινή του χοιροστασίου, προστασία του περιβάλλοντος και χειρισμοί των χοίρων [μόνο οι ενότητες 6.1, 6.2 (μόνο οι §6.2.1, §6.2.2, §6.2.3), 6.3]
Β΄ ΜΕΡΟΣ: ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Κεφ. 10ο: Εκτροφή των αυγοπαραγωγικών ορνίθων (εξαιρούνται οι ενότητες 10.7 & 10.8)
Κεφ. 11ο: Εκκολαπτήρια αβγών – Παραγωγή νεοσσών
Κεφ. 12ο: Εκτροφή ορνίθων κρεατοπαραγωγής
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
- ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
- ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«Αρχές επεξεργασίας τροφίμων» (Γαρδέλη Χρυσαυγή, Γαρδίκα Αιμιλία, Μαλλίδης Κωνσταντίνος, Ταραντίλης Πέτρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
ΜΕΡΟΣ Α΄: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κεφ. 1ο: Ποιοτική υποβάθμιση των τροφίμων Κεφ. 2ο: Μέθοδοι συντήρησης τροφίμων ΜΕΡΟΣ Β΄: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κεφ. 3ο: Φρούτα Λαχανικά [μόνο οι ενότητες 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6 (μόνο §3.6.2, §3.6.4)]
Κεφ. 8ο: Ελαιόλαδο – Σπορέλαια – Λίπη (μόνο η ενότητα 8.5)
4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (Γαλανός Ευθύμιος, Μπαλαμπάνη Ασημούλα, Σφαλαγκάκου Παναγιώτα, Φισκατώρης Εμμανουήλ)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφ. 1ο: Εισαγωγή στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων
Κεφ. 2ο: Μικροβιολογία Τροφίμων
2.1 [στις υποενότητες 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3. 2.1.4 & 2.1.5 (εξαιρούνται οι παράγραφοι που αφορούν στη μορφολογία – ανατομία και στην αναπαραγωγή)], 2.2, 2.3 (εκτός §2.3.1 & §2.3.2)
Κεφ. 4ο: Χημικοί και Φυσικοί κίνδυνοι
Κεφ. 5ο: Υγιεινή πρωτογενούς παραγωγής τροφίμων
Κεφ. 7ο: Ασφάλεια στην επεξεργασία και συντήρηση των τροφίμων Κεφ. 8ο: Υγιεινή Προσωπικού Βιομηχανιών Τροφίμων
Κεφ. 9ο: Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων κατά τη Διακίνησή τους
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
- ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (Θεωρητικό μέρος)
- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«Ανθοκηπευτικές καλλιέργειες» (Πασσάμ Χάρολντ Κρίστοφερ, Κοσμάτου Αγγελική, Ακουμιανάκης Κων/νος, Μεγαλοκονόμος Ιωάννης)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφ. 1ο: Η σημασία των ανθοκηπευτικών καλλιεργειών (μόνο η ενότητα 1.2)
Κεφ. 2ο: Είδη πολλαπλασιαστικού υλικού Κεφ. 3ο: Καλλιεργητικές φροντίδες
Κεφ. 4ο: Καλλωπιστικά φυτά εξωτερικών χώρων Κεφ. 6ο: Καλλιέργειες για κομμένο λουλούδι
Κεφ. 8ο: Καλλιέργεια ανθοφόρων φυτών σε γλάστρες
4. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«Συντήρηση Κηποτεχνικών Εφαρμογών» (Κυριακάκης Δημήτριος, Τσαγκαρόπουλος Δημήτριος, Αντωνίου Παναγιώτης, Κατσινοπούλου Ειρήνη)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφ. 1ο: Εισαγωγή: Έννοια και σημασία της συντήρησης κηποτεχνικών εφαρμογών
Κεφ. 2ο: Συντήρηση χλοοτάπητα
Κεφ. 3ο: Συντήρηση ετήσιων και διετών φυτών
Κεφ. 4ο: Συντήρηση πολυετών ποωδών κι φυτών βραχοκήπων
Κεφ. 5ο: Συντήρηση φυτών σε φυτοδοχεία (να διδαχθεί επιγραμματικά)
Κεφ. 6ο: Συντήρηση καλλωπιστικών δέντρων, θάμνων και αναρριχώμενων φυτών Κεφ. 7ο: Διαμόρφωση σχημάτων (να διδαχθεί επιγραμματικά)
Κεφ. 8ο: Συντήρηση οπωροφόρων δέντρων και λαχανικών κήπων (να διδαχθεί επιγραμματικά) Κεφ. 9ο: Εχθροί και ασθένειες
Κεφ. 10ο: Συντήρηση δεντροστοιχιών και νησίδων αστικών χώρων (να διδαχθεί επιγραμματικά) Κεφ. 13ο: Διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων
Κεφ. 16ο: Υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων
ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
- ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ (Θεωρητικό μέρος)
- ΕΠΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
1. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«Φορολογική Λογιστική» (Π. Ρεκλείτη και Αθ. Φίλη):
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφάλαιο 1: Βασικές Έννοιες της Φορολογίας
Κεφάλαια 2-10: Το περιεχόμενο των Κεφαλαίων καλύπτεται κατά τρόπο συνοπτικό και περιεκτικό και με την επισήμανση ότι πρόκειται για παρελθούσες και συνεπώς μη ισχύουσες διατάξεις και πρακτικές (βλ. οδηγίες διδασκαλίας που ακολουθούν).
Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.)
Κεφάλαιο 12: Αντικείμενο και Υποκείμενα του Φ.Ε.Φ.Π., Έννοια και Κατηγορίες Εισοδήματος
Κεφάλαιο 13: Προσδιορισμός του Συνολικού Καθαρού Εισοδήματος και των Εκπτώσεων Δαπανών, Υπολογισμός του Φόρου
Κεφάλαιο 14: Προσδιορισμός της Φορολογητέας Ύλης με Βάση τις Δαπάνες Κεφάλαιο 15: Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος
Κεφάλαιο 16: Εισαγωγή στη Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Ν.Π.) Κεφάλαιο 17: Βασικές Έννοιες από τη Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Ν.Π.) Κεφάλαιο 18: Εισαγωγή – Έννοια Φ.Π.Α.
Κεφάλαιο 19: Αντικείμενο και Υποκείμενοι στον Φ.Π.Α., Φορολογητέες Πράξεις
Κεφάλαιο 20: Φορολογητέα Αξία και Υπολογισμός του Φόρου, Απαλλαγές από τον Φ.Π.Α. – Έκπτωση – Επιστροφή του Φ.Π.Α.
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ολόκληρο το βιβλίο «Δημόσιες Σχέσεις» (των κ.κ. Κ. Κουτρομάνου, Ν. Μαντά, Η. Μοσχονά και Ν. Σερδάρη).
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
- ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ολόκληρο το βιβλίο «Λειτουργίες Τουριστικών Γραφείων» (των κ.κ. Μ. Μπουρδή, Σ. Κάπελλα και Π. Ευσταθίου).
4. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ολόκληρο το βιβλίο «Λειτουργίες Ξενοδοχειακών Μονάδων» (των κ.κ. Μ. Δρόσου, Μ. Φιοράκη και Α. Θεοδώρου) σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο εργαστηριακό οδηγό.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
- ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ) (Θεωρητικό μέρος)
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
1. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ολόκληρο το βιβλίο «Λειτουργίες Τουριστικών Γραφείων» (των κ.κ. Μ. Μπουρδή, Σ. Κάπελλα και Π.
Ευσταθίου).
4. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ολόκληρο το βιβλίο «Λειτουργίες Ξενοδοχειακών Μονάδων» (των κ.κ. Μ. Δρόσου, Μ. Φιοράκη και Α.
Θεοδώρου) σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο εργαστηριακό οδηγό.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
1. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
2. ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
3. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ) (Θεωρητικό μέρος)
4. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
1. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ) (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Από το βιβλίο «Εισαγωγή στη Διαφήμιση» (του κ. Γ. Κοκκίνη), θα πρέπει να διδαχθούν όλα τα Κεφάλαια. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν συμπληρωματικά και κατά την κρίση τους να αξιοποιήσουν το συναφές περιεχόμενο των ακόλουθων βιβλίων που έχουν διανεμηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος «Εφαρμογές Μάρκετινγκ» και ειδικότερα τις ακόλουθες ενότητες:
- Από το βιβλίο «Τουριστικό Μάρκετινγκ» (των κ.κ. Η. Μοσχονά, Α. Βάθη και Χ. Πετρέα) οι ακόλουθες ενότητες:
- Κεφάλαιο 11 – Πολιτική προώθησης προϊόντων, επικοινωνία – προώθηση
- Κεφάλαιο 13 – Η διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος
- Κεφάλαιο 14 – Διαφημιστικά τουριστικά έντυπα/φυλλάδια
- Κεφάλαιο 15 – Προώθηση πωλήσεων στην τουριστική βιομηχανία, προσωπική πώληση στην τουριστική βιομηχανία
- Από το βιβλίο «Εμπορία (marketing) Γεωργικών Προϊόντων» (των κ.κ. Δ. Κοντογεωργάκου, Ν. Κοντομίχου, Ι. Βασιλείου και Ι. Νάνου) το:
- Κεφάλαιο 3 – Προβολή και προώθηση
4. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ολόκληρο το βιβλίο «Δημόσιες Σχέσεις» (των κ.κ. Κ. Κουτρομάνου, Ν. Μαντά, Η. Μοσχονά και Ν. Σερδάρη).
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
- ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ολόκληρο το βιβλίο «Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών» (του κ. Δ. Φωλίνα).
4. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ολόκληρο το βιβλίο «Οργάνωση και Διαχείριση Μεταφορών» (του κ. Δ. Φωλίνα).
ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
- ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
- ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ (Θεωρητικό μέρος)
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
1.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2.ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3.ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΑ:
1) Σχέδιο Πολιτικού Μηχανικού, Β΄ τάξη 1ου Κύκλου, Ειδ. Σχεδιαστών ΤΕΕ
2) Σχέδιο Τεχνικών έργων (Συγκοινωνιακά – Υδραυλικά), 2ος Κύκλος Ειδ. Σχεδιαστών ΤΕΕ
3) Σχέδιο Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών έργων, Ιδρ. Ευγενίδου
Συγγραφείς: 1) Κωνσταντινίδης Α.
2) Τζαλαβρά Π., Βαλασσόπουλος Δ.
3) Γιώτη Ε.Α., Καμάρα Κ.
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Το πρώτο τετράμηνο θα διδαχθεί το Σχέδιο Πολιτικού Μηχανικού από το ομώνυμο βιβλίο των ΤΕΕ, Β΄ τάξη 1ου Κύκλου, Ειδ. Σχεδιαστών ΤΕΕ.
Κεφάλαιο Ι
Από το Κεφάλαιο III έως και την ενότητα «Σχεδίαση Συνεχούς Δοκού».
Από το Κεφάλαιο IV έως και την ενότητα «Τυποποίηση Ορθογωνικών Υποστυλωμάτων».
Από το Κεφάλαιο V έως και την ενότητα «Ξυλότυπος και Τομή κεντρικών Πέδιλων και Συνδετήριας Δοκού» και η ενότητα «Ξυλότυπος Θεμελίωσης».
Το δεύτερο τετράμηνο θα διδαχθεί το Σχέδιο Έργων Υποδομής από τα βιβλία:
- Σχέδιο Τεχνικών έργων (Συγκοινωνιακά – Υδραυλικά), ΤΕΕ, 2ος Κύκλος – Τομέα Κατασκευών (Π.
Τζαλαβρά, Δ. Βαλασσόπουλος)
Κεφάλαιο 1
Κεφάλαιο 5 (εκτός ενότητας 5.4: Κατασκευή Όνυχα)
Κεφάλαιο 6 (6.1, 6.2, 6.3, 6.4) και
Κεφάλαιο 8 (8.1, 8.2)
- Σχέδιο Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων, Ιδρ. Ευγενίδου, (Ε. Γιώτη, Κ. Καμάρα) Πίνακες 1-9.
4.ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΑ:
- Οργάνωση Εργοταξίου – Μηχανήματα Τεχνικών Έργων, Β΄ Τάξη 1ου Κύκλου Κτιριακών Έργων ΤΕΕ
- Επιμετρήσεις – Προμετρήσεις, 2ος Κύκλος Ειδ. Κτιριακών Έργων ΤΕΕ Συγγραφείς: 1. Παντουβάκης Μ.Π.
- Παντουβάκης Μ.Π., Λαζάρου I.
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Εξεταστέα ύλη μόνο όσα αναφέρονται παρακάτω
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 1:
Κεφ. 1. Γενική αναφορά στα έργα – Η έννοια του Εργοταξίου
- Ορισμός εργοταξίου – παραδείγματα εργοταξίων
- Διάκριση εργοταξίων σύμφωνα με τα έργα που εκτελούνται σε αυτά – παραδείγματα
- Οικοδομικά εργοτάξια
- Εργοτάξια οδοποιίας
- Υδραυλικά εργοτάξια
- Λιμενικά εργοτάξια
Κεφ. 2. Εγκαταστάσεις εργοταξίου
- Γραφεία
- Αποθήκες υλικών και ανταλλακτικών – έως και “Φατνώματα” (υποενότητα σελ. 55)
Κεφ. 3. Μηχανήματα
3.1. Εισαγωγή
Κεφ. 4. Προσωπικό
- Ειδικότητες που αποτελούν το προσωπικό του εργοταξίου
- Ο εργοταξιάρχης
- Το τεχνικό προσωπικό
- Το διοικητικό προσωπικό
- Ο επιβλέποντας του έργου
- Οργανόγραμμα
Κεφ. 5. Διαδικασία εκτέλεσης τεχνικών έργων
- Ιδιωτικά έργα
- Δημόσια έργα
- Ορολογία
- Κατηγορίες δημοσίων έργων
- Διαδικασία εκτέλεσης δημοσίων τεχνικών έργων
- Τεύχη δημοπράτησης
5.4.3. Προϋπολογισμός
Κεφ. 6. Διακήρυξη
6.1. Ορισμός
Κεφ. 7. Δημοπρασία
- Γενικά
- Κριτήρια επιλογής
- Οι προσφορές
7.3.3. Η διαδικασία της δημοπρασίας – έως και “Σύμβαση” (υποενότητα σελ. 164)
7.4. Αποτέλεσμα δημοπρασίας
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 2
Κεφ. 1. Προμετρήσεις
- Γενική έννοια των προμετρήσεων, παραδείγματα. Διαφορά προμέτρησης – επιμέτρησης
- Προμετρήσεις βασικών οικοδομικών εργασιών: μόνο τις υποενότητες: “Βασικές οικοδομικές εργασίες”, “Μονάδες μέτρησης βασικών οικοδομικών εργασιών”, “Η διαδικασία της προμέτρησης”, “Μέτρηση από τα σχέδια του μηχανικού”
Κεφ. 2. Προϋπολογισμός
2.1. Γενική έννοια προϋπολογισμού – έως και “Κατηγορίες Α.Τ.Ο.Ε.” (υποενότητα σελ. 79)
Κεφ. 3. Έκδοση οικοδομικής άδειας
- Έννοια της οικοδομικής άδειας και αναγκαιότητα έκδοσής της
- Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται οικοδομική άδεια
Κεφ. 4. Προγραμματισμός Έργου
4.3. Τι είναι προγραμματισμός έργου;
ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ
1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ
ΒΙΒΛΙΟ:
«Τεχνολογία Εκτυπώσεων», Β΄ τάξη Α΄ Kύκλου ΤΕΕ, Γραφικές Τέχνες
Συγγραφείς: Δ. Μπιτζένης, Ο. Απέργη
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφάλαια – Ενότητες | Παρατηρήσεις |
Κεφάλαιο 1ο: Ιστορική εξέλιξη της γραπτής επικοινωνίας μέχρι τον
Γουτεμβέργιο |
Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά. |
Κεφάλαιο 2ο: Ο Γουτεμβέργιος και η
Τυπογραφία |
Να διδαχθεί στο σύνολό του. Έμφαση στη σημασία του
έργου του Γουτεμβέργιου. |
Κεφάλαιο 3ο: Η τυπογραφία | Να διδαχθεί στο σύνολό του. Το 3.4.2. να διδαχθεί
συνοπτικά. |
Κεφάλαιο 4ο: Η επιπεδοτυπία | Να διδαχθεί στο σύνολό του. Το 4.2 να διδαχθεί συνοπτικά. |
Κεφάλαιο 5ο: Η μεταξοτυπία | Να διδαχθεί στο σύνολό του. |
Κεφάλαιο 6ο: Η βαθυτυπία | Να διδαχθεί στο σύνολό του. |
Κεφάλαιο 7ο: Η φλεξογραφία | Να διδαχθεί στο σύνολό του. |
Κεφάλαιο 8ο: Τα στάδια παραγωγής
του εντύπου |
Να διδαχθεί στο σύνολό του. |
Κεφάλαιο 9ο: Η φωτοαναπαραγωγή | Να διδαχθεί στο σύνολό του. Το 9.3.2. να διδαχθεί συνοπτικά,
με έμφαση στις υπό κατάργηση τεχνολογίες. |
Κεφάλαιο 10ο: Τα πρότυπα | Να διδαχθεί στο σύνολό του. |
Κεφάλαιο 11ο: Χαρτί εκτύπωσης &
τυπογραφικό φύλλο |
Να διδαχθεί στο σύνολό του. Έμφαση στο 11.2. |
Κεφάλαιο 12ο: Μοντάζ | Να διδαχθεί στο σύνολό του. |
Κεφάλαιο 13ο: Η αποπεράτωση | Να διδαχθεί στο σύνολό του. |
Κεφάλαιο 14ο: Η καλλιτεχνική
βιβλιοδεσία |
Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά. |
Κεφάλαιο 15ο: Η κυτιοποιία | Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά. |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
- ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ
1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ:
«Σχέδιο Κοσμηματοποιίας», Α΄ τάξη 2ου κύκλου ΤΕΕ, Αργυροχρυσοχοΐα
Συγγραφέας: Γ. Βόγλη, Ντ. Πουαρέ, (ISBN 960-06-1205-6)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφάλαια – Ενότητες |
Κεφάλαιο 1ο: Τύποι κοσμημάτων |
Σχεδίαση ζεύγος σκουλαρικιών διαφορετικών τύπων:
κρεμαστό από σύρμα, κρεμαστό με σημείο στήριξης “καρφί”, καθιστό με κλιπ, καθιστό με “καρφί”, καθιστό με βίδα κ.τ.λ. |
Σχεδίαση γυναικείων δακτυλιδιών διαφορετικών τύπων:
βέρα, μονόπετρο, σειρέ, σεβαλιέ |
Σχεδίαση διαφόρων τύπων καρφίτσας, πόρπης, περόνης |
Κεφάλαιο 2ο: Σχεδίαση (σετ) κοσμημάτων (σε κλίμακες 1:1 και 2:1) |
Με πέτρα και συγκεκριμένη επεξεργασία μετάλλου |
Με σύνθεση γεωμετρικών στερεών |
Με σύνθεση διαφορετικών υλικών |
Με διαφορετική μορφή υλικών |
Κεφάλαιο 3ο: Κοσμήματα εμπνευσμένα από ιστορικές περιόδους |
Αρχαϊκή Περίοδος |
Βυζαντινή Περίοδος |
Νεοελληνική Περίοδος |
Κεφάλαιο 4ο: Κόσμημα – Σύμβολο |
Σχεδιασμός σετ κοσμημάτων με δεδομένο θέμα κάποια αφηρημένη έννοια |
Κεφάλαιο 5ο: Αντικείμενο – Κόσμημα (με ορισμένη χρήση) |
Σχεδίαση κουμπιού ενδύματος |
Σχεδίαση κοσμήματος για τα μαλλιά |
Κεφάλαιο 6ο: Ανδρικά κοσμήματα |
Σχεδίαση (σετ) ανδρικών κοσμημάτων μανικετόκουμπα, ανδρικό δακτυλίδι, γραβατοπίαστρα |
Σχεδίαση (σετ) συνόλου ανδρικών κοσμημάτων, περιδέραιο – περικάρπιο – αγκράφα ζώνης |
Κεφάλαιο 7ο: Μοντέρνο και σύγχρονο κόσμημα |
Σχεδίαση (σετ) συνόλου μοντέρνων κοσμημάτων |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
- ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ:
«Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς», Α΄ Τάξη 2ου Κύκλου ΤΕΕ, Συντήρηση Έργων τέχνης – Αποκατάσταση
Συγγραφείς: Μαρμαράς Ε., Ράπτη Σ., Σταματίου Ε. (ISBN 978-960-06-2953-8)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφάλαια – Ενότητες |
Κεφάλαιο 1ο: Βασικές έννοιες της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. |
Κεφάλαιο 2ο: Προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. |
Κεφάλαιο 3ο: Ταξινόμηση πολιτιστικών αγαθών και μέτρα προστασίας τους. |
Κεφάλαιο 4ο: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην
Ελλάδα. |
Κεφάλαιο 5ο: Η διεθνής εμπειρία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. |
Κεφάλαιο 6ο: Η ελληνική εμπειρία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. |
Κεφάλαιο 7ο: Επεμβάσεις συντήρησης και νέες χρήσεις σε ιστορικά σύνολα και μνημεία. |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ
- ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ
ΒΙΒΛΙΑ:
- «Τεχνολογία Υφάσματος – Υφασματολογία», Α΄ Τάξη 1ου Κύκλου ΤΕΕ, Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης
- «Τεχνική Ανάλυση Οργάνωση Συλλογής», 2ος Κύκλος TEE, Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης
Συγγραφείς:
- Α. Γινοπούλου, Ρ. Τούντη, Ν. Παπαδίας (ISBN 978-960-06-3143-2)
- Ε. Ευγενιάδη, Ι. Βαμβακιά (ISBN 978-960-06-3140-1)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Βιβλίο 1: «Τεχνολογία Υφάσματος – Υφασματολογία» | |
Κεφάλαια / Ενότητες | Παρατηρήσεις |
Κεφάλαιο 1ο: Εισαγωγή | Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά. Να δοθεί έμφαση στην ταξινόμηση των υφασμάτων ανάλογα με την τεχνική κατασκευής τους.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 2ο: Τεχνολογία παραγωγής υφασμάτων | Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά. Να δοθεί έμφαση στις φάσεις που περιλαμβάνει η τεχνολογική προετοιμασία των νημάτων για την ύφανση.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 3ο: Υφαντά υφάσματα | Να διδαχθεί ολόκληρο το κεφάλαιο. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενότητα 3.3 “Ανάλυση υφάσματος – Τεχνικά χαρακτηριστικά”.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 4ο: Πλεκτά υφάσματα | Να διδαχθεί ολόκληρο το κεφάλαιο. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενότητα 4.2 “Τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες των πλεκτών”.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 5ο: Μη υφάνσιμα | Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 8ο: Ετικέτες και σήματα | Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά. Να συγκεντρώσουν οι μαθητές διάφορες ετικέτες ενδυμάτων και να αναγνωρίσουν τα σύμβολα που έχουν και τη σημασία τους.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 9ο: Εμπορικές ονομασίες ινών και υφασμάτων | Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά. Να δημιουργήσουν οι μαθητές ένα δειγματολόγιο υφασμάτων αναφέροντας τις εμπορικές τους ονομασίες.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κεφαλαίου. |
Βιβλίο 2: «Τεχνική Ανάλυση Οργάνωση Συλλογής» | |
Κεφάλαιο 1ο: Εισαγωγή στην τεχνική ανάλυση | Να διδαχθούν οι υποενότητες:
1.1 Τι είναι η τεχνική ανάλυση 1.2 Ο ρόλος των υφασμάτων στην παραγωγή έτοιμων ενδυμάτων 1.3 Η χρήση των δεύτερων υλών και των αξεσουάρ Να απαντηθούν οι ερωτήσεις και να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις και οι εργασίες του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 2ο: Προδιαγραφές για την κατασκευή ενδυμάτων | Να διδαχθεί όλο το κεφάλαιο εκτός των υποενοτήτων 2.1
και 2.1.1. Να απαντηθούν οι ερωτήσεις και να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις και οι εργασίες του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 3ο: Τεχνική απεικόνιση των προδιαγραφών κατασκευής ενδύματος | Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις υποενότητες:
3.3 Είδη υφασμάτων και χρήση τους 3.4 Αναγνώριση και ερμηνεία τεχνικών αναλύσεων ενδυμάτων Να απαντηθούν οι ερωτήσεις και να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις και οι εργασίες του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 4ο: Μόδα και χρηστικότητα υφάσματος | Να διδαχθεί το κεφάλαιο συνοπτικά. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενότητα 4.5 “Χρηστικότητα υφάσματος – ενδύματος”.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις και να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις και οι εργασίες του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 5ο: Οργάνωση συλλογής | Να διδαχθεί ολόκληρο το κεφάλαιο.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις και να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις και οι εργασίες του κεφαλαίου. |
Κεφάλαιο 6ο: Προβολή συλλογής και αποφάσεις παραγωγής | Να διδαχθεί ολόκληρο το κεφάλαιο.
Να απαντηθούν οι ερωτήσεις και να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις και οι εργασίες του κεφαλαίου. |
4. ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«Ποιοτικός Έλεγχος Υφασμάτων – Ενδυμάτων», 2ος Κύκλος TEE, Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης
Συγγραφείς:
Μ. Μπαμπά, Μ. Μανωλάκη, Α. Τσουτσαίος (ISBN 978-960-06-3136-4)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ποιοτικός Έλεγχος Υφασμάτων – Ενδυμάτων |
Κεφάλαια / Ενότητες |
Κεφάλαιο 1ο: Ποιότητα: Ορισμός κι σημασία ποιοτικού ελέγχου |
Κεφάλαιο 2ο: Δομικά χαρακτηριστικά υφασμάτων |
Κεφάλαιο 3ο: Φυσικές και Μηχανικές ιδιότητες υφασμάτων |
Κεφάλαιο 4ο: Χημικές ιδιότητες υφασμάτων |
Κεφάλαιο 6ο: Έλεγχος ποιότητας – απαιτήσεις ποιοτικού ελέγχου |
Κεφάλαιο 7ο: Φορείς ελέγχου ποιότητας |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
- ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ – ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΜΑΚΕΤΑ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ – ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΜΑΚΕΤΑ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«Διακοσμητική Σύνθεση – Μακέτα», Α΄ Τάξη 2ου Κύκλου ΤΕΕ, Σχεδιασμός Εσωτερικών Χώρων
Συγγραφείς: Α. Θεοδωρίδου, Α. Κυριακίδου, Π. Σύρμογλου
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφάλαια – Ενότητες |
Κεφάλαιο 1ο: Εισαγωγή |
Κεφάλαιο 2ο: Επαγγελματικοί χώροι |
Κεφάλαιο 3ο: Εξωτερικός επαγγελματικός χώρος |
Κεφάλαιο 4ο: Μακέτα |
Κεφάλαιο 5ο: Ασκήσεις |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΙΑΣ – ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ – ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
- ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
1.ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2.ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3.ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ – ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟ:
«Τεχνολογία Ξύλου – Μετρήσεις» Α΄ Τάξη 2ου Κύκλου ΤΕΕ, σελ. 13-164, (κεφ. 1-19)
Συγγραφείς: Γ. Μαντάνης, Γ. Νταλός, Ι. Παπαδόπουλος (ISBN 978-960-06-2971-2)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφάλαια – Ενότητες |
Κεφάλαιο 1ο: Εισαγωγή. Το Ξύλο ως βασική πρώτη ύλη της επιπλοποιίας |
Κεφάλαιο 2ο: Ιδιότητες του ξύλου (φυσικές, μηχανικές, θερμικές, κ.λπ.) |
Κεφάλαιο 3ο: Σφάλματα του ξύλου |
Κεφάλαιο 4ο: Εχθροί του ξύλου |
Κεφάλαιο 5ο: Ονοματολογία – εμπορία – αναγνώριση ειδών ξύλου και προϊόντων ξύλου |
Κεφάλαιο 6ο: Πυκνότητα – υγροσκοπικότητα του ξύλου. Ρίκνωση και διόγκωση |
Κεφάλαιο 7ο: Παραγωγή πριστής ξυλείας |
Κεφάλαιο 8ο: Ξήρανση ξυλείας. Φυσική – Τεχνητή ξήρανση ξύλου. Αποθήκευση |
Κεφάλαιο 9ο: Προστασία του ξύλου. Εμποτισμός με συντηρητικά |
Κεφάλαιο 10ο: Ξυλόφυλλα – αντικολλητά |
Κεφάλαιο 11ο: Μοριοσανίδες – ινοσανίδες |
Κεφάλαιο 12ο: Επικολλητή ξυλεία |
Κεφάλαιο 13ο: Οικονομικός τομέας ξύλου και επίπλου |
Κεφάλαιο 14ο: Υπολογισμός υλικών ξυλοκατασκευών |
Κεφάλαιο 15ο: Χρόνος εργασίας. Κόστος χρόνου εργασίας. Χρονικές μελέτες |
Κεφάλαιο 16ο: Δαπάνες απασχόλησης μηχανημάτων |
Κεφάλαιο 17ο: Κοστολόγηση της παραγωγής |
Κεφάλαιο 18ο: Στατιστικά στοιχεία επιχειρήσεων ξύλου και επίπλου |
Κεφάλαιο 19ο: Μηχανοργάνωση των επιχειρήσεων ξύλου και επίπλου |
4. ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΒΙΒΛΙΟ:
«Γραμμικό Σχέδιο» Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου, σελ. 13-139 (κεφ. 2-10),
Συγγραφείς: Α. Μονεμβασίτου, Γ. Παυλίδης, Α. Παυλίδου (ISBN 978-960-06-2438-0)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφάλαια – Ενότητες |
Κεφάλαιο 2ο: Υλικά, μέσα και όργανα σχεδίασης |
Κεφάλαιο 3ο: Οργάνωση – παρουσίαση πίνακα |
Κεφάλαιο 4ο: Γραμμές |
Κεφάλαιο 5ο: Γράμματα και αριθμοί |
Κεφάλαιο 6ο: Γεωμετρικές Κατασκευές |
Κεφάλαιο 7ο: Κλίμακα σχεδίασης |
Κεφάλαιο 8ο: Διαστασιολόγηση |
Κεφάλαιο 9ο: Προβολές |
Κεφάλαιο 10ο: Προβολές στο αρχιτεκτονικό σχέδιο |
ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ,
ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
- ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
- ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΒΛΙΑ:
- Επικοινωνίες και Δίκτυα – ΜΑΤΑΚΙΑΣ ΣΩΤ., ΤΣΙΓΚΟΠΟΥΛΟΣ Α., κ.ά.
- Συστήματα Εκπομπής και Λήψης – ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘ., ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ.
- Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών – ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΩΝ., ΚΟΛΥΒΑΣ ΓΕΩΡΓ., ΟΥΤΣΙΟΣ ΣΤΑΜ.
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ | ΒΙΒΛΙΑ |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ | |
1.1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ | Επικοινωνίες και Δίκτυα |
Ορισμός, Σύντομη ιστορική αναδρομή | ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (2.1, 2.2, 2.3, 2.4) |
1.1.1 Πεδία εφαρμογής των τηλεπικοινωνιών | Τεχνολογία Δικτύων |
Τηλεφωνία (σταθερή, κινητή) | Επικοινωνιών |
Τηλεομοιοτυπία | ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (1.1, 1.2) |
Ραδιοφωνία | |
Τηλεόραση | |
Teletext | |
Ραδιοεπικοινωνία μεταξύ πολιτών (CB, PMR) | |
Ναυτιλία (Ραδιοφάροι) | |
Αεροπλοΐα | |
Ραντάρ |
Δορυφορικές επικοινωνίες
Internet Δορυφορικός εντοπισμός θέσης (GPS) Τηλεμετρία Μετεωρολογία Τηλεματική Ραδιοερασιτεχνισμός 1.1.2 Ενοποιημένα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα Η ανάγκη δημιουργίας τηλεπικοινωνιακών δικτύων Ενοποιημένα δίκτυα τηλεφωνίας, υπολογιστών κ.λπ. |
|
1.2 ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΗΜΑΤΑ
1.2.1 Ορισμός του σήματος 1.2.2 Διάκριση σημάτων Αναλογικά / Ψηφιακά Περιοδικά / Μη περιοδικά 1.2.3 Η μονάδα Ντεσιμπέλ (dB – dBm) 1.2.4 Απεικόνιση σημάτων Στο πεδίο του χρόνου Στο πεδίο της συχνότητας Εύρος ζώνης διέλευσης συχνοτήτων 1.2.5 Είδη και πηγές τηλεπικοινωνιακών σημάτων Ήχος Εικόνα Πληροφορία 1.2.6 Αρμονικές συχνότητες 1.2.7 Θόρυβος |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (1.6)
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.3, 3.4, 3.5) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (2.1) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.2.3) |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ | |
2.1 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ
2.1.1 Ηλεκτρικό πεδίο και δυναμικό 2.1.2 Μαγνητικό πεδίο – Επαγωγή 2.1.3 Σύνθετη αντίσταση 2.1.4 Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (dBμV) 2.1.5 Ηλεκτρομαγνητικό κύμα Ταχύτητα διάδοσης Μήκος κύματος 2.1.6 Ισχύς και πόλωση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος 2.1.7 Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (Περιοχές ραδιοσυχνοτήτων) |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (1.5)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.3) Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.7) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (1.6) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.2) |
2.2 ΚΕΡΑΙΕΣ
2.2.1 Συντονισμός Συχνότητα συντονισμού Κυκλώματα συντονισμού Καμπύλες συντονισμού Συντελεστής ποιότητας 2.2.2 Δίπολο λ/2 Αρχή λειτουργίας Ιδιοσυχνότητα Απολαβή Σύνθετη αντίσταση Διάγραμμα ακτινοβολίας |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 (6.2, 6.3) |
Πόλωση
2.2.3 Άλλα είδη κεραιών επίγειας λήψης Αναδιπλωμένο δίπολο Κεραία Yagi Λογαριθμική κεραία Κεραία πάνελ (ευρείας λήψης) Μονόπολο λ/4 |
|
2.3 ΔΙΑΔΟΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ
2.3.1 Δομή της γήινης ατμόσφαιρας Φυσικός ορίζοντας Ραδιοκυματικός ορίζοντας Ζώνη Φρενέλ 2.3.2 Σφαιρική διάδοση Ζώνες ακτινοβολίας Απόσβεση του κύματος 2.3.3 Τρόποι διάδοσης Κύματα εδάφους Κύματα χώρου (Ιονοσφαιρικά) Κύματα ευθείας διάδοσης (Με οπτική επαφή πομπού – δέκτη) 2.3.4 Επίδραση της συχνότητας στη διάδοση Διάδοση υπέρμακρων κυμάτων Διάδοση μακρών κυμάτων Διάδοση μεσαίων κυμάτων Διάδοση βραχέων κυμάτων Διάδοση υπερβραχέων κυμάτων Διάδοση μικροκυμάτων κυμάτων |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 (4.1, 4.2, 4.3) |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ | |
3.1 ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
3.1.1 Ισοδύναμο κύκλωμα γραμμής μεταφοράς Προσαρμογή αντιστάσεων Μέγιστη μεταφορά ισχύος 3.1.2 Οδεύοντα κύματα 3.1.3 Ανακλώμενα και στάσιμα κύματα Λόγος στάσιμων κυμάτων Γέφυρες στάσιμων κυμάτων 3.1.4 Συντονισμένες γραμμές Ανοικτές γραμμές Βραχυκυκλωμένες γραμμές Γραμμές με ωμικό φορτίο Γραμμές με μερική προσαρμογή |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 (6.1) |
3.2 ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ
Φυσικά και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 (4.5) |
3.3 ΤΟ ΟΜΟΑΞΟΝΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ
Φυσικά και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά (Εξασθένιση, σύνθετη αντίσταση, ζώνη διέλευσης συχνοτήτων) Τύποι ομοαξονικών καλωδίων Μετασχηματιστές balun |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.2)
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 (4.5) |
3.4 ΖΕΥΓΟΣ ΣΥΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ
3.4.1 Φυσικά και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά 3.4.2 Τύποι καλωδίων συνεστραμμένων ζευγών |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.1)
Τεχνολογία Δικτύων |
Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 (4.1) | |
3.5 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΔΙΣΥΡΜΑΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ
Παραμόρφωση πλάτους Παραμόρφωση φάσης Παραδιαφωνία (Crosstalk) Ηχώ (Echo) Αστάθεια φάσης (Phase jitter) Ολίσθηση συχνότητας Κρουστικές παραμορφώσεις (Κρουστικοί θόρυβοι, μικροδιακοπές, στιγμιαίες μεταβολές πλάτους και φάσης) |
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.2.2, 3.2.4, 3.2.5)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 (4.1) |
3.6 ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
3.6.1 Φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά 3.6.2 Τρόποι εκπομπής και μετάδοσης 3.6.3 Χαρακτηριστικά και επιδόσεις 3.6.4 Τύποι οπτικών ινών |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.4)
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΑ 4 (4.1.3) |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ | |
4.1 Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ
Γενικός ορισμός διαμόρφωσης Το φέρον κύμα |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.6, 3.8.1) |
4.2 ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ
4.2.1 Διαμόρφωση πλάτους (AM) 4.2.2 Διαμόρφωση συχνότητας (FM) 4.2.3 Διαμόρφωση φάσης (PM) |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (5.10.1)
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.8.2, 3.8.3) |
4.3 ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ
4.3.1 Ψηφιακή διαμόρφωση πλάτους (ASK) 4.3.2 Ψηφιακή διαμόρφωση συχνότητας (FSK) 4.3.3 Ψηφιακή Διαμόρφωση φάσης (PSK QPSK) 4.3.4 Συνδυασμένη Ψηφιακή διαμόρφωση πλάτους και φάσης (QAM) |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (5.10.2)
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 (9.2) |
4.4 ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ
4.4.1 Διαμόρφωση παλμών Διαμόρφωση πλάτους παλμών Διαμόρφωση διάρκειας παλμών Διαμόρφωση θέσης παλμών 4.4.2 Παλμοκωδική διαμόρφωση (PCM) Θεώρημα δειγματοληψίας Κβάντιση Κωδικοποίηση |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (5.6, 5.7, 5.8, 5.9)
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 (9.1) |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ | |
5.1 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΚΤΥΟΥ
Σύγχρονη υπηρεσία επικοινωνίας Ασύγχρονη υπηρεσία επικοινωνίας Υπηρεσία με σύνδεση Υπηρεσία χωρίς σύνδεση |
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (1.3) |
5.2 ΜΕΤΑΓΩΓΗ
Ορισμός Κόμβοι Επικοινωνιακές γραμμές Τοπολογία διασύνδεσης Τερματικές διατάξεις 5.2.1 Μεταγωγή πακέτου Αυτοδύναμο πακέτο |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 (7.4)
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (1.4, 1.5) |
Νοητό κύκλωμα
5.2.2 Μεταγωγή κυκλώματος |
|
5.3 ΠΟΛΥΠΛΕΞΙΑ
Ορισμός 5.3.1 Τεχνικές πολυπλεξίας Διαίρεσης συχνότητας Διαίρεσης χρόνου Σύγχρονη, διαίρεσης χρόνου Στατιστική, διαίρεσης χρόνου |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (5.11, 5.12)
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (1.6) |
5.4 ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Ρυθμός μετάδοσης δεδομένων (bit rate) Ρυθμός μετάδοσης διαμορφωμένου σήματος (baud rate) Ρυθμός μετάδοσης καθαρής πληροφορίας(transfer rate) Χωρητικότητα καναλιού |
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (2.4, 2.5) |
5.5 ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
5.5.1 Τοπολογίες 5.5.2 Δίκτυα βασικής και ευρείας ζώνης Το πρότυπο Ethernet 5.5.3 Συσκευές δικτύου 5.5.1 Ασύρματες συνδέσεις Bluetooth Wi-Fi |
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (1.9)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 (4.2, 4.3) |
5.6 ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
5.6.1 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές 5.6.2 Μισθωμένες γραμμές 5.6.3 Τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων DSL ADSL VDSL ISDN ATM 5.6.8 Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) |
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 (6.1, 6.2, 6.3, 6.5, 6.7,
6.8, 6.9) |
5.7 ΡΑΔΙΟΖΕΥΞΕΙΣ
Εφαρμογές ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Εφαρμογές ραδιοτηλεφωνίας Μικροκυματικές ζεύξεις Δορυφορικές ζεύξεις |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 (4.4)
Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (3.1.2) |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ | |
6.1 ΥΠΕΡΕΤΕΡΟΔΥΝΟΣ ΔΕΚΤΗΣ
6.1.1 Διαδικασία ετεροδύνωσης Η ανάγκη για ετεροδύνωση Τοπικός ταλαντωτής, μίκτης, φίλτρα διέλευσης Μέση συχνότητα 6.1.2 Γενικό διάγραμμα υπερετερόδυνου δέκτη Βαθμίδες Κυκλώματα ελέγχου 6.1.3 Δέκτης με δύο στάδια ετερωδύνωσης 6.1.4 Γενικά χαρακτηριστικά ραδιοφωνικού δέκτη Ευαισθησία Επιλεκτικότητα Πιστότητα |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 |
6.2 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΠΟΜΠΟΣ FM
6.2.1 Γενικό διάγραμμα πομπού – Βαθμίδες |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 (5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5 ) |
6.2.2 Στερεοφωνική εκπομπή στα FM | |
6.3 ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΗΜΑ
6.3.1 Το φως και οι ιδιότητές του Τα χαρακτηριστικά του φωτός Τα χαρακτηριστικά του χρώματος Φως και όραση 6.3.2 Πρωτεύοντα χρώματα Παραγωγή υπολοίπων χρωμάτων από τα πρωτεύοντα Χρωματομετρία – χρωματικές συντεταγμένες Φωτεινότητα και χρωμικότητα 6.3.3 Μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικό σήμα Σάρωση Συγχρονισμός Παραγωγή σύνθετης εικόνας 6.3.3 Δομή του σύνθετου τηλεοπτικού σήματος |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (2.1, 2.2, 2.3) |
6.4 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΘΟΝΩΝ
LCD TFT PLASMA LED OLED |
|
6.5 ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ
Η ανάγκη για συμπίεση JPEG MPEG |
|
6.6 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΔΕΚΤΗΣ
6.6.1 Τεχνικά χαρακτηριστικά τηλεοπτικού δέκτη 6.6.2 Δομικό διάγραμμα τηλεοπτικού δέκτη |
Συστήματα Εκπομπής και Λήψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 (8.1) |
6.7 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΟΜΠΟΣ
6.7.1 Γενικό διάγραμμα πομπού Βαθμίδες |
|
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ | |
7.1 ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
7.1.1 Λειτουργία απλής τηλεφωνικής συσκευής 7.1.2 Ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές Το πρωτόκολλο DECT 7.1.3 Συμβατικό τηλεφωνικό δίκτυο Ακραίο δίκτυο Ζευκτικό δίκτυο Τηλεφωνικά κέντρα |
Επικοινωνίες και Δίκτυα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 (6.1)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 (7.1, 7.2, 7.3) |
7.2 ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
7.2.1 Κυψελοειδή δίκτυα Οργάνωση κυψελοειδών δικτύων Λειτουργία κυψελοειδών δικτύων Έλεγχος Ισχύος Τηλεπικοινωνιακή κίνηση 7.2.2 Γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας Τεχνολογίες Χαρακτηριστικά 7.2.3 Λειτουργία απλής κινητής τηλεφωνικής συσκευής Τεχνικά χαρακτηριστικά Βασικές μονάδες |
Γενικό διάγραμμα συσκευής | |
7.3 VoIP ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Αρχή λειτουργίας Εξοπλισμός Ρυθμίσεις |
|
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ | |
8.1 ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
8.1.1 Αρχή λειτουργίας δορυφορικών συστημάτων Τεχνητοί δορυφόροι Εκπομπή και λήψη δορυφορικού σήματος Τροχιακή θέση δορυφόρων Ίχνος και ισχύς δορυφορικού σήματος Πόλωση δορυφορικού σήματος Συχνότητες δορυφορικού σήματος |
|
8.2 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΛΗΨΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ
8.2.1 Δορυφορικά κάτοπτρα Αρχή λειτουργίας Τεχνικά χαρακτηριστικά Είδη 8.2.2 LNB Αρχή λειτουργίας Μπλοκ διάγραμμα Τεχνικά χαρακτηριστικά Είδη 8.2.3 Δορυφορικοί δέκτες Αρχή λειτουργίας Μπλοκ διάγραμμα Τεχνικά χαρακτηριστικά 8.2.4 Εξαρτήματα δορυφορικής εγκατάστασης DiSEqc Μίκτης TV/SAT Διαχωριστής σημάτων TV/SAT Διακλαδωτής (Slitter) Διακλαδωτής (Tap-off) Ενισχυτής γραμμής SAT (In Line Amplifier) Ρυθμιζόμενος εξασθενητής SAT |
|
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ | |
9.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ
9.1.1 Τηλεματικές Συσκευές 9.1.2 Τηλεϊατρική |
|
9.2 ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
9.2.1 Λειτουργία του καταγραφέα δεδομένων (Data Logger) Φυσικά μεγέθη και άλλα δεδομένα που παρακολουθούνται και καταγράφονται. 9.2.2 Τα είδη των καταγραφέων δεδομένων Συσκευές και κάρτες Η/Υ που χρησιμοποιούνται ως data logger. Παρελκόμενος εξοπλισμός των καταγραφέων δεδομένων 9.2.3 Μέσα και τρόποι μετάδοσης των |
δεδομένων του καταγραφικού | |
9.3 ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
9.3.1 Λειτουργία τηλεματικής οχημάτων 9.3.2 Εφαρμογές τηλεματικής οχημάτων 9.3.3 Διαχείριση στόλου Προστασία οδηγού Διαχείριση καυσίμων Θερμοκρασίες οχημάτων 9.3.4 Λογισμικό τηλεματικής οχημάτων 9.3.5 Αισθητήρες τηλεματικής οχημάτων 9.3.6 Η τηλεματική στις συγκοινωνίες Το «έξυπνο» λεωφορείο Οπτική πληροφόρηση επιβατών Ηλεκτρονική διαχείριση βάρδιας οδηγών Ηλεκτρονική αναγγελία στάσεων Η «έξυπνη» στάση |
|
9.4 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ (GPS)
9.4.1 Αρχή λειτουργίας του GPS 9.4.2 Λογισμικό χαρτογράφησης GPS 9.4.3 Χαρακτηριστικά του συστήματος GPS Σήματα και συχνότητες του GPS Συσκευή δορυφορικής πλοήγησης Τριπλευρισμός Ακρίβεια GPS και πηγές σφάλματος 9.4.4 Εφαρμογές του GPS |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2
- ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
- ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2 (Θεωρητικό μέρος)
- ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ (Θεωρητικό μέρος)
1.ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2.ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3.ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2 (Θεωρητικό μέρος)
Ισχύει το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις», όπως έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 1212/τ.Β΄/30-06-2008.
4.ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ (Θεωρητικό μέρος)
Ισχύει το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου»,
όπως έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 1212/τ.Β΄/30-06-2008.
ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
- ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ (Θεωρητικό μέρος)
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΒΛΙΑ:
- «Μηχανουργική Τεχνολογία ΙΙ (ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ)», ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Α., ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ.
- «Μηχανουργική Τεχνολογία Ι (ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΠΗΣ)», ΜΑΝΣΟΥΡ ΓΚ., ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΟΥ ΑΓΓ.
- «Συγκολλήσεις», ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α., ΔΙΑΚΟΥΜΑΚΟΣ Κ.
Θεωρητικό Μέρος
ΒΙΒΛΙΟ: «Μηχανουργική Τεχνολογία II» | ||
ΚΕΦΑΛΑΙΑ/
ΕΝΟΤΗΤΕΣ |
ΤΙΤΛΟΙ | ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ |
3 | ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ | |
3.3.1 | Όλκιμα και ψαθυρά υλικά | |
3.4 | ΚΟΠΩΣΗ | |
3.4.1 | Η αντοχή σε κόπωση | |
3.4.2 | Η δοκιμή της κόπωσης | |
3.4.3 | Μηχανισμός αστοχίας λόγω κόπωσης | |
3.5 | ΕΡΠΥΣΜΟΣ | |
3.6 | ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΜΟΤΗΤΑ | |
3.10 | ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝ ΨΥΧΡΩ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ | |
3.11 | ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝ ΘΕΡΜΩ | |
5 | ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΑΛΥΒΩΝ | |
5.1 | ΓΕΝΙΚΑ | |
5.2 | ΑΝΟΠΤΗΣΗ | |
5.3 | ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ | |
5.3.1 | Βαφή | |
5.3.6 | Αστοχίες κατά τη βαφή | |
5.4 | ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ |
5.5 | ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ | |
5.5.1 | Ενανθράκωση | |
5.5.2 | Εναζώτωση | |
5.5.3 | Φλογοβαφή | |
5.5.4 | Επαγωγική βαφή ή σκλήρυνση | |
5.5.5 | Επιφανειακή βαφή με δέσμη LASER | |
6 | ΣΙΔΗΡΟΥΧΑ ΚΡΑΜΑΤΑ | |
6.1 | ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΩΝ | |
6.2 | ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΛΥΒΩΝ | |
6.2.1 | Τυποποίηση κατά DIN | |
6.2.2 | Τυποποίηση κατά AISE-SAE | |
6.3 | ΚΡΑΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΧΑΛΥΒΕΣ | |
6.3.1 | Επίδραση των στοιχείων προσθήκης | |
6.4 | ΧΑΛΥΒΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ | |
6.5 | ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΙ ΧΑΛΥΒΕΣ | |
6.6 | ΕΡΓΑΛΕΙΟΧΑΛΥΒΕΣ | |
6.7 | ΧΑΛΥΒΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ | |
7 | ΜΗ ΣΙΔΗΡΟΥΧΑ ΚΡΑΜΑΤΑ | |
7.1 | ΚΡΑΜΑΤΑ ΧΑΛΚΟΥ | |
7.1.1 | Κράματα Cu-Zn (Ορείχαλκοι) | |
7.1.2 | Κράματα Cu-Sn (Μπρούντζοι) | |
7.1.3 | Κράματα Cu-Al (Χαλκοαλουμίνιο) | |
7.1.4 | Κράματα Cu-Ni (Χαλκονικέλιο) | |
7.2 | ΚΡΑΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ | |
7.2.1 | Ένα σκληρό μη σιδηρούχο κράμα: Νταουραλουμίνιο | |
11 | ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ | |
11.1 | ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ | |
12 | ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ | |
12.1 | ΓΕΝΙΚΑ | |
12.2 | ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ | |
12.2.2 | Ενδοτράχυνση | |
12.3 | ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΚΑΙ ΕΝ ΨΥΧΡΩ | |
12.4 | ΕΙΔΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ | |
12.5 | ΠΡΕΣΕΣ | |
12.5.1 | Πηγή ενέργειας | |
13 | ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ ΥΛΙΚΟΥ | |
13.1 | ΣΦΥΡΗΛΑΣΙΑ | |
13.2 | ΕΛΑΣΗ | |
13.2.1 | Γενικά | |
13.3 | ΕΞΩΘΗΣΗ Ή ΔΙΕΛΑΣΗ | |
13.3.1 | Γενικά | |
14 | ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΛΑΣΜΑΤΟΣ | |
14.1 | ΑΠΟΤΜΗΣΗ | |
14.1.1 | Γενικά | |
14.1.2 | Η διαδικασία της απότμησης | |
14.1.6 | Χάρη της απότμησης | |
14.1.7 | Συντελεστής εκμετάλλευσης του υλικού | |
14.1.8 | Εργαλεία απότμησης | |
14.2 | ΒΑΘΕΙΑ ΚΟΙΛΑΝΣΗ | |
14.2.1 | Γενικά |
14.2.2 | Λόγος κοίλανσης | |
14.2.3 | Ανάπτυγμα ελάσματος | |
14.2.5 | Χάρη κοίλανσης | |
14.3 | ΚΑΜΨΗ | |
14.3.1 | Γενικά | |
14.3.2 | Μηχανισμός κάμψης | |
14.3.5 |
Είδη κάμψης |
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η
παράγραφος 14.3.5 αναφέρεται στο βιβλίο ως παράγραφος 14.3.4 λόγω τυπογραφικού λάθους |
14.4 | ΠΕΡΙΩΘΗΣΗ | |
14.4.1 | Γενικά | |
14.4.2 | Συμβατική περιώθηση | |
14.4.3 | Διατμητική περιώθηση | |
14.4.4 | Περιώθηση σωλήνων | |
16 | ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ | |
16.1 | Εισαγωγή | |
16.2 | Συγκολλητικότητα των υλικών | |
16.3 | Έλεγχος συγκολλήσεων | |
16.4 | Συμβολισμοί συγκολλήσεων | |
16.5 | Αυτογενείς συγκολλήσεις | |
16.6 | Ετερογενείς συγκολλήσεις |
ΒΙΒΛΙΟ: «Μηχανουργική Τεχνολογία I» | |
ΚΕΦΑΛΑΙΑ/
ΕΝΟΤΗΤΕΣ |
ΤΙΤΛΟΙ |
1 | ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΩΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ
ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΟΠΗΣ |
1.2 | ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ |
1.3 | ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΟΠΗΣ |
1.4 | ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΟΠΗΣ – ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΥΛΙΚΟΥ |
1.5 | ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ |
1.5.1 | Ατομικά προστατευτικά μέτρα |
1.5.2 | Μέτρα ασγαλείας για εργασία σε εργαλειομηχανές |
2 | ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ |
2.1 | Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ |
2.1.1 | Είδη αποβλήτων |
2.1.2 | Γωνία διάτμησης |
2.3 | ΚΟΠΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ |
2.3.1 | Υλικά κοπτικών εργαλείων |
2.3.2 | Φθορά κοπτικού εργαλείου |
2.4 | ΥΓΡΑ ΚΟΠΗΣ |
2.4.1 | Δράσεις του υγρού κοπής |
2.4.3 | Είδη υγρών κοπής |
2.4.4 | Επιλογή υγρού κοπής |
2.4.5 | Μέτρα προστασίας |
3 | ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΟΠΗΣ |
3.1 | ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΩΝ |
3.1.1 | Δομικά στοιχεία |
3.1.2 | Στοιχεία μετάδοσης κίνησης |
3.1.2.2 | Μεταφορική κίνηση στις εργαλειομηχανές |
3.1.3 | Ηλεκτρική μετάδοσης κίνησης |
3.1.4 | Υδραυλική μετάδοση κίνησης |
3.2 | ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΩΣΕΩΣ |
3.2.1 | Τυπικές συσκευές προσδέσεως κοπτικών εργαλείων |
3.2.2 | Τυπικές συσκευές προσδέσεως κομματιών |
4 | ΤΟΡΝΕΥΣΗ – ΤΟΡΝΟΣ |
4.1 | Μέτρα ασφαλείας κατά τη χρήση του τόρνου |
4.2 | Δομή του τόρνου |
4.3 | Συγκράτηση κοπτικού εργαλείου στον τόρνο |
4.4 | Συγκράτηση τεμαχίων στον τόρνο |
4.5 | Εργαλεία κοπής τόρνου |
4.5.1 | Είδη και μορφές εργαλείων από ταχυχάλυβα και σκληρομέταλλα |
4.5.2 | Τρόχισμα των εργαλείων κοπής |
4.6 | Χαρακτηριστικά στοιχεία της κατεργασίας στον τόρνο |
4.6.1 | Ταχύτητα κοπής |
4.6.2 | Διάγραμμα ταχυτήτων κοπής |
4.6.3 | Πρόωση |
4.6.4 | Χρόνος κατεργασίας |
4.7 | Κωνική τόρνευση |
4.7.1 | Τρόποι κωνικής τόρνευσης |
4.8 | Κοπή σπειρώματος στον τόρνο |
4.8.1 | Σπειρώματα |
4.8.2 | Τρόποι κοπής σπειρωμάτων στον τόρνο |
4.8.3 | Προετοιμασία για την κοπή σπειρώματος |
4.9 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΡΝΟ |
4.9.1 | Διάτρηση στον τόρνο |
4.9.2 | Εσωτερική τόρνευση |
4.9.3 | Ρίκνωση κυλινδρικών επιφανειών |
4.10 | ΤΟΡΝΟΙ ΡΕΒΟΛΒΕΡ |
5 | ΦΡΕΖΑΡΙΣΜΑ – ΦΡΕΖΟΜΗΧΑΝΗ |
5.1 | ΦΡΕΖΑΡΙΣΜΑ |
5.1.1 | Μέθοδοι φρεζαρίσματος |
5.2 | ΦΡΕΖΟΜΗΧΑΝΗ |
5.2.1 | Διαστάσεις των φρεζομηχανών |
5.2.2 | Συγκράτηση των κοπτικών εργαλείων |
5.2.3 | Συγράτηση των τεμαχίων |
5.2.4 | Κίνηση στις φρεζομηχανές |
5.3 | ΚΟΠΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ |
5.3.1 | Γωνίες κοπής φρεζών |
5.4 | ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ |
5.4.1 | Γενικές οδηγίες για το φρεζάρισμα τεμαχίων |
5.4.2 | Μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του φρεζαρίσματος |
5.5 | ΔΙΑΙΡΕΤΗΣ |
5.6 | ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΝΤΟΤΡΟΧΩΝ |
5.6.1 | Είδη οδοντοτροχών |
5.7 | ΓΡΑΝΑΖΟΚΟΠΤΕΣ |
5.8 | ΦΡΕΖΟΔΡΑΠΑΝΑ |
5.8.1 | Είδη εκτελούμενων κατεργασιών στα φρεζοδράπανα |
5.9 | ΦΡΕΖΟΠΛΑΝΕΣ |
6 | ΛΕΙΑΝΣΗ – ΛΕΙΑΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ |
6.1 | ΛΕΙΑΝΤΙΚΟΣ ΤΡΟΧΟΣ |
6.1.1 | Κόκκοι, συνδετικό υλικό και δομή του λειαντικού τροχού |
6.1.2 | Σκληρότητα του λειαντικού τροχού |
6.1.3 | Μορφή και κωδική ονομασία του λειαντικού τροχού |
6.1.4 | Ανανέωση («άνοιγμα») και αποκατάσταση της γεωμετρίας του λειαντικού τροχού |
6.1.5 | Πρόσδεση του λειαντικού τροχού |
6.2 | ΨΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΕΙΑΝΣΗ |
6.3 | ΕΙΔΗ ΛΕΙΑΝΣΗΣ |
6.4 | ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΑΝΣΗ |
6.5 | ΤΥΠΟΙ ΛΕΙΑΝΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ |
6.5.1 | Λειαντικές μηχανές κυλινδρικών επιφανειών |
6.5.2 | Λειαντικές μηχανές επίπεδων επιφανειών |
6.6 | ΛΕΙΑΝΣΗ (ΤΡΟΧΙΣΜΑ) ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ |
6.6.1 | Μηχανές για λείανση (τρόχισμα) κοπτικών εργαλείων |
6.6.2 | Κανόνες για τη λείανση (τρόχισμα) των εργαλείων |
6.7 | ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ |
7 | ΠΛΑΝΙΣΜΑ – ΠΛΑΝΗ |
7.1 | ΠΛΑΝΙΣΜΑ |
7.1.1 | Πλάνισμα σε βραχεία πλάνη |
7.1.2 | Πλάνισμα σε τραπεζοπλάνη |
7.2 | ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΑΝΙΣΜΑΤΟΣ – ΠΛΑΝΕΣ |
7.2.1 | Οριζόντια βραχεία πλάνη |
7.2.2 | Κατακόρυφη βραχεία πλάνη |
7.2.3 | Τραπεζοπλάνη |
7.3 | ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ |
7.3.1 | Ταχύτητα κοπής |
7.3.2 | Κύκλοι εργασίας ανά λεπτό ή συχνότητα παλινδρομήσεων |
7.3.3 | Διαδρομή εμβόλου ή τράπεζας |
7.4 | ΚΟΠΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΛΑΝΙΣΜΑΤΟΣ |
7.4.1 | Είδη κοπτικών εργαλείων πλανίσματος |
7.4.2 | Πρόσδεση κοπτικών εργαλείων πλανίσματος |
7.5 | ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ |
7.6 | ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΑΝΙΣΜΑ |
8 | ΔΙΑΤΡΗΣΗ – ΔΡΑΠΑΝΟ |
8.1 | ΜΗΧΑΝΕΣ ΔΙΑΤΡΗΣΗΣ – ΔΡΑΠΑΝΑ |
8.1.1 | Δράπανο τύπου στήλης |
8.1.2 | Δράπανο τύπου πάγκου |
8.1.3 | Δράπανο πολλαπλών ατράκτων |
8.1.4 | Ακτινωτό δράπανο |
8.2 | ΤΡΥΠΑΝΙΑ |
8.3 | ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ |
8.4 | ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΤΟ ΔΡΑΠΑΝΟ |
8.5 | ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΗΣΗΣ |
11 | ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ NC – CNC |
11.1 | ΓΕΝΙΚΑ |
11.1.1 | Ψηφιακή καθοδήγηση |
11.1.2 | Σύγκριση εργαλειομηχανών με ψηφιακή καθοδήγηση και συμβατικών εργαλειομηχανών |
11.2 | ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΗΣ |
11.2.1 | Εργαλεία |
11.3 | ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ |
11.3.1 | Πίνακες χειρισμού |
11.4 | ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ CNC – ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ |
11.5 | ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ |
11.5.1 | Απόλυτες και σχετικές συντεταγμένες |
11.6 | ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ |
11.7 | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΩΔΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΣ |
11.7.1 | Αντιστάθμιση εργαλείων |
11.8 | ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ |
4. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία Φ6/88415/Δ4/18-07-2022 (ΦΕΚ 3876/τ.Β΄/21-07-2022) Υπουργική Απόφαση.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΥΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΥΣΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΒΛΙΑ:
- «Συντήρηση και Επισκευές Εγκαταστάσεων Κεντρικής Θέρμανση», (Κάργας Δ., κ.ά.)
- «Θερμικές Εγκαταστάσεις», (Κασίμης Γ., κ.ά.)
Θεωρητικό Μέρος
ΒΙΒΛΙΟ: «Συντήρηση και Επισκευές Εγκαταστάσεων Κεντρικής Θέρμανσης» |
ΚΕΦΑΛΑΙΑ/ ΕΝΟΤΗΤΕΣ | ΤΙΤΛΟΙ |
1 | Συντήρηση Εγκαταστάσεων Θέρμανσης |
1.1 | Γενικά |
1.2 | Οι βάσεις για τη σωστή συντήρηση |
1.3 | Ο περιβαλλοντικός ρόλος της συντήρησης |
1.4 | Πού κάνουμε συντήρηση |
1.5 | Είδη συντήρησης |
1.6 | Το προσωπικό συντήρησης |
1.7 | Εργασίες και οργάνωση συντήρησης |
1.8 | Οργάνωση αποθήκης ανταλλακτικών |
1.9 | Βασικά εργαλεία συντήρησης και ελέγχου εγκαταστάσεων θέρμανσης |
1.10 | Κανονισμοί εργασίας |
2 | Δίκτυο παροχής καυσίμου |
2.1 | Συντήρηση και έλεγχος δεξαμενών υγρών καυσίμων |
2.2 | Συντήρηση έλεγχος δεξαμενών αερίων καυσίμων |
2.3 | Δεξαμενές υγραερίου |
3 | Καυστήρες |
3.1 | Καυστήρες υγρών καυσίμων |
3.2 | Καυστήρες αερίου |
3.3 | Καυστήρες διπλού καυσίμου |
4 | Λέβητες |
4.1 | Γενικά |
4.2 | Τεχνικά χαρακτηριστικά λεβήτων |
4.3 | Είδη λεβήτων |
4.4 | Ειδικοί λέβητες |
4.5 | Πιστοποιητικά και σήμανση λέβητα |
4.6 | Ελατήρια λεβήτων |
4.7 | Αριθμός λεβήτων |
4.8 | Κριτήρια επιλογής ενός λέβητα |
4.9 | Το σωστό λεβητοστάσιο |
4.10 | Πόρτες, ανοίγματα |
4.11 | Αποχέτευση λεβητοστασίου |
4.12 | Οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις θέρμανσης |
4.13 | Συνήθεις βλάβες λεβήτων |
4.14 | Συντήρηση λεβήτων |
4.15 | Εργασίες συντήρησης λεβητοστασίου |
5 | Καμινάδα |
5.1 | Γενικά |
5.2 | Οδηγίες για σωστές καμινάδες |
5.3 | Διατομές καμινάδας θέρμανσης |
6 | Δίκτυα διανομής θερμού νερού συστημάτων κεντρικής θέρμανσης |
6.1 | Έλεγχος – Συντήρηση κυκλοφορητών – βλάβες – αντικατάσταση – ρύθμιση κυκλοφορητών |
6.2 | Έλεγχος – ρύθμιση βανών και εξαρτημάτων δικτύου – βλάβες – αντικατάσταση |
6.3 | Έλεγχος – ρύθμιση – βλάβες – αντικατάσταση εναλλακτών θερμότητας |
6.4 | Έλεγχος – συντήρηση θερμαντικών σωμάτων – αντικατάσταση θερμαντικού σώματος |
6.5 | Δίκτυο σωληνώσεων (διαρροές – μόνωση – βλάβες) |
6.6 | Έλεγχος καλής κυκλοφορίας – νερού εγκατάστασης και αποκατάστασης (υδραυλικά πλήγματα, κλίσεις σωλήνων κ.λπ.) |
6.7 | Έλεγχος λειτουργίας εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης |
7 | Συσκευές και όργανα δικτύου κεντρικής θέρμανσης |
7.1 | Έλεγχος – βλάβες – αντικατάσταση – ρύθμιση αυτομάτου πληρώσεως |
7.2 | Έλεγχος – βλάβες – αντικατάσταση – ρύθμιση δοχείου διαστολής |
7.3 | Έλεγχος – βλάβες – αντικατάσταση – ρύθμιση βαλβίδας ασφαλείας |
7.4 | Έλεγχος – βλάβες – αντικατάσταση – ρύθμιση αυτόματων εξαεριστικών |
7.5 | Έλεγχος – βλάβες – αντικατάσταση – ρύθμιση θερμομέτρων – υδρομέτρων |
8 | Ηλεκτρολογική εγκατάσταση – Συσκευές |
8.1 | Έλεγχος δικτύου ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (χαλαρές συνδέσεις, φθορές) |
8.2 | Έλεγχος, βλάβες, αντικατάσταση, ρύθμιση εξαρτημάτων μηχανισμών αυτονομίας |
8.3 | Έλεγχος, βλάβες, αντικατάσταση, ρύθμιση εξαρτημάτων – μηχανισμών συστημάτων αντιστάθμισης |
9 | Έλεγχος θερμικής απόδοσης εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης |
9.1 | Γενικά |
9.2 | Νομοθεσία |
9.3 | Μέτρηση βαθμού απόδοσης – Βελτιστοποίηση καύσης |
10 | Πυρασφάλεια – Πυρανίχνευση |
10.1 | Γενικά |
10.2 | Αιτίες πυρκαγιάς |
10.3 | Κατασβεστικά μέσα |
10.4 | Πυροσβεστήρες |
10.5 | Εγκαταστάσεις πυρόσβεσης |
10.6 | Από τι αποτελείται ένα δίκτυο πυρόσβεσης |
10.7 | Καταιονητήρες |
10.8 | Αντλίες πυρόσβεσης |
10.9 | Πυροσβεστικά δίκτυα |
10.10 | Πυρανίχνευση |
10.11 | Έλεγχοι πυροσβεστικών εγκαταστάσεων |
10.12 | Συντήρηση |
4.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΒΛΙΟ:
«Κατασκευή και Λειτουργία Εγκαταστάσεων Κεντρικής Θέρμανσης», (Θεοφύλακτου Κ. κ.ά.)
Θεωρητικό Μέρος
ΒΙΒΛΙΟ: « Κατασκευή και Λειτουργία Εγκαταστάσεων Κεντρικής Θέρμανσης» | |
ΚΕΦΑΛΑΙΑ/ ΕΝΟΤΗΤΕΣ | ΤΙΤΛΟΙ |
Κεφάλαιο 1 | Δεξαμενές Καυσίμων |
1.1 | Δεξαμενές καυσίμων |
1.2 | Δεξαμενές υγρών καυσίμων |
1.3 | Δεξαμενές αερίων καυσίμων |
Κεφάλαιο 2 | Καυστήρες |
2.1 | Καύση |
2.2 | Καυστήρες και είδη καυστήρων |
2.3 | Καυστήρες υγρών καυσίμων |
2.4 | Καυστήρες αερίων |
2.5 | Καυστήρες διπλής και μικτής λειτουργίας |
Κεφάλαιο 3 | Λεβητοστάσια – Λέβητες / Δίκτυα σωληνώσεων / Συστήματα απαγωγής καυσαερίων |
3.1 | Λεβητοστάσια |
3.2 | Λέβητας παρασκευής θερμού νερού θέρμανσης |
3.3 | Δίκτυα σωληνώσεων λεβητοστασίου |
3.4 | Συστήματα απαγωγής καυσαερίων |
Κεφάλαιο 4 | Δίκτυα σωληνώσεων θερμού νερού |
4.1 | Δίκτυα σωληνώσεων διανομής θερμού νερού |
4.2 | Δίκτυα διανομής θερμού νερού για θέρμανση |
4.3 | Δίκτυα διανομής θερμού νερού για οικιακή χρήση |
4.4 | Κεντρική διανομή θερμού νερού |
Κεφάλαιο 5 | Συστήματα ελέγχου, ρυθμίσεων και αυτοματισμών σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης |
5.1 | Γενικά |
5.2 | Όργανα λειτουργίας εγκατάστασης Κ.Θ |
5.3 | Αυτοματισμοί χρονικού προγραμματισμού |
5.4 | Συστήματα αυτόνομης θέρμανσης |
5.5 | Ηλεκτρικός πίνακας λεβητοστασίου |
5.6 | Πίνακας οργάνων λέβητα |
5.7 | Κανονισμοί ασφάλειας εγκατάστασης Κ.Θ |
Κεφάλαιο 6 | Παθητική και ενεργητική πυροπροστασία κτιρίων |
6.1 | Γενικά |
6.2 | Παθητική πυροπροστασία – Ενεργητική πυροπροστασία |
6.3 | Ενεργητική πυροπροστασία |
Κεφάλαιο 7 | Εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΨΥΞΗΣ, ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
- ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ (Θεωρητικό μέρος)
- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
(Θεωρητικό μέρος)
1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΒΛΙΑ:
- «Εγκαταστάσεις Κλιματισμού Ι», (Μπαλαράς Κ., κ.ά.)
- «Εγκαταστάσεις Κλιματισμού ΙΙ», (Ασημακόπουλος Α., κ.ά.)
Θεωρητικό μέρος
ΒΙΒΛΙΟ: «Εγκαταστάσεις Κλιματισμού ΙΙ» | |
ΕΝΟΤΗΤΕΣ | ΚΕΦΑΛΑΙΑ |
1. | ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ |
1.1 | Τι είναι ο κλιματισμός |
1.2 | Ιστορική εξέλιξη του κλιματισμού |
1.3 | Κατάταξη των μονάδων κλιματισμού |
1.4 | Κατάταξη των μονάδων ως προς τον σκοπό |
1.5 | Ως προς την εποχή |
1.6 | Κατάταξη των μονάδων κλιματισμού ως προς την έκταση των χώρων που εξυπηρετούν |
2. | ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΡΟΜΕΤΡΙΑΣ |
2.1 | Το αντικείμενο της ψυχρομετρίας |
2.2 | Ο ψυχρομετρικός χάρτης |
2.3 | Τα θερμοδυναμικά (ψυχρομετρικά) χαρακτηριστικά του αέρα |
2.4 | Η αποτύπωση των θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών του αέρα πάνω στον ψυχρομετρικό χάρτη |
2.5 | Εξάσκηση πάνω στον ψυχρομετρικό χάρτη |
2.6 | Ολική, αισθητή και λανθάνουσα θερμότητα |
2.7 | Ολικό, αισθητό και λανθάνον φορτίο |
2.8 | Προσοχή στους συμβολισμούς και στις μονάδες |
2.9 | Ο ορισμός του Συντελεστή Αισθητής Θερμότητας (SHR η SHF) |
2.10 | Αποτύπωση μεταβολών του αέρα στο στοιχείο μιας κλιματιστικής μονάδας (ΚΜ) |
3. | ΘΕΡΜΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΚΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ |
3.1 | Η θερμική συμπεριφορά ενός κτιρίου |
3.2 | Γενικά για τα θερμικά και τα ψυκτικά φορτία |
3.3 | Τα θερμικά φορτία |
3.4 | Θερμικά φορτία από αγωγιμότητα |
3.6 | Θερμικά φορτία από είσοδο ψυχρού αέρα περιβάλλοντος |
3.7 | Ο υπολογισμός του θερμικού φορτίου και η επιλογή των μηχανημάτων θέρμανσης |
3.8 | Ψυκτικά φορτία |
3.9 | Ψυκτικά φορτία από αγωγιμότητα |
3.10 | Ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία |
3.11 | Η είσοδος του εξωτερικού αέρα |
3.12 | Υπολογισμός του ψυκτικού φορτίου από την ανανέωση του αέρα |
3.13 | Ψυκτικά φορτία από ανθρώπους |
3.14 | Γενικά για τα ψυκτικά φορτία από φώτα, ηλεκτροκινητήρες και ηλεκτρικές συσκευές |
3.15 | Ψυκτικά φορτία από φώτα |
3.16 | Ψυκτικά φορτία από ηλεκτροκινητήρες |
3.17 | Ψυκτικά φορτία από ηλεκτρικές συσκευές |
3.18 | Τα συνολικά ψυκτικά φορτία |
3.19 | Η επιλογή των μηχανημάτων για την αντιμετώπιση του ψυκτικού φορτίου |
3.20 | Η μείωση των αναγκών ενός χώρου σε ψυκτικό φορτίο |
3.21 | Απλοποιημένη μέθοδος για την εκτίμηση των ψυκτικών φορτίων στις περιπτώσεις των απλών κατοικιών και διαμερισμάτων |
3.22 | Οι απώλειες από τους αεραγωγούς |
3.23 | Απαιτούμενη ποσότητα κλιματισμένου αέρα για τον κλιματισμό ενός χώρου |
Ερωτήσεις – Ασκήσεις |
4. | ΑΕΡΑΓΩΓΟΙ |
4.1 | Γενικά |
4.2 | Βασικές αρχές ροής του αέρα στους αεραγωγούς |
4.3 | Στοιχεία κατασκευής δικτύου αεραγωγών |
4.4 | Μέθοδοι υπολογισμού των διαστάσεων των αεραγωγών |
4.5 | Η μέθοδος της ενιαίας απώλειας στατικής πίεσης |
4.6 | Η μετατροπή του κυκλικού αεραγωγού σε ορθογώνιο |
5. | ΣΤΟΜΙΑ ΑΕΡΑ |
5.1 | Γενικά |
5.2 | Στόμια προσαγωγής κλιματισμένου αέρα |
5.3 | Η επιλογή των στομίων τοίχου |
5.4 | Στόμια οροφής |
5.5 | Η επιλογή των στομίων οροφής |
5.6 | Στόμια επιστροφής και στόμια φρέσκου αέρα |
6. | ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ |
6.1 | Γενικά για το δίκτυο των σωληνώσεων |
6.2 | Οι τύποι των σωλήνων ψυκτικού υγρού |
6.3 | Το δίκτυο των σωληνώσεων του ψυκτικού υγρού |
6.4 | Η μέθοδος μεταβολής της παροχής του ψυκτικού υγρού |
6.5 | Παραδείγματα δικτύων σωληνώσεων ψυκτικού υγρού |
6.6 | Το δίκτυο των σωληνώσεων του νερού |
6.7 | Τα είδη των σωλήνων που χρησιμοποιούνται με το νερό |
7. | ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ |
7.4 | Τα συστήματα εναλλαγής θερμότητας μεταξύ ρευστών που βρίσκονται και τα δύο σε εξαναγκασμένη κυκλοφορία |
7.5 | Τα είδη των εναλλακτών θερμότητας που χρησιμοποιούνται στις κλιματιστικές εγκαταστάσεις |
7.6 | Πλακοειδείς εναλλάκτες υγρών |
7.7 | Κυλινδρικοί εναλλάκτες (κελύφους – σωλήνων) |
7.8 | Τα στοιχεία (coils) και η σημασία τους στον κλιματισμό |
7.9 | Οι πλακοειδείς εναλλάκτες αέρος – αέρος |
7.10 | Οι περιστροφικοί εναλλάκτες |
8. | ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ |
8.1 | Τα είδη των κλιματιστικών μονάδων |
8.2 | Ο ρόλος των κλιματιστικών μονάδων |
8.3 | Τα είδη των κλιματιστικών μονάδων |
8.4 | Οι τοπικές κλιματιστικές μονάδες (ΤΚΜ) |
8.5 | Οι ΤΚΜ με στοιχείο νερού |
8.6 | ΤΚΜ με στοιχείο απευθείας εκτόνωσης (DX) |
8.7 | Μεσαίου μεγέθους κλιματιστικές μονάδες |
8.8 | Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες (KKM ή AHU) |
8.9 | Ο εξοπλισμός μιας ΚΜ |
8.11 | Τα κυριότερα εξαρτήματα της ΚΜ |
8.13 | Η εξοικονόμηση ενέργειας |
4. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΒΛΙΟ:
«Ηλεκτρολογία – Αυτοματισμοί», Β΄ Τάξης 1ου Κύκλου ΤΕ.Ε., Ειδικότητα: Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και κλιματισμού, Διακουμάκος Κ., κ.ά.
Θεωρητικό μέρος
ΒΙΒΛΙΟ: «Ηλεκτρολογία – Αυτοματισμοί» | |
ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ ΚΕΦΑΛΑΙΑ | ΤΙΤΛΟΣ |
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ | |
1. | ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ |
1.1 | Η έννοια του αυτοματισμού – Ιστορική αναδρομή |
1.2 | Συστήματα ανοικτού και κλειστού βρόχου |
1.3 | Ρύθμιση συνεχής και ρύθμιση δύο θέσεων (ON-OFF) |
1.4 | Τα βασικά μέρη ενός συστήματος ελέγχου |
1.5 | Αισθητήρες, συσκευές ελέγχου, ενεργοποιητές |
1.6 | Ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, πνευματικά και υδραυλικά εξαρτήματα αυτοματισμών |
1.7 | Αυτοματισμοί που εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις ψύξης και κλιματισμού |
ΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ | |
5 | Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ |
5.1 | Εισαγωγή |
5.2 | Η θερμοκρασία |
5.3 | Οι θερμοστάτες |
5.4 | Θερμοστάτες με διμεταλλικό έλασμα |
5.5 | Θερμοστάτες αερίου |
5.6 | Ηλεκτρονικοί θερμοστάτες |
5.7 | Θερμοστοιχείο ή θερμοζεύγος (thermocouple) |
5.8 | Θερμίστορ – τύποι N.T.C – P.T.C. |
5.9 | Συσκευές ελέγχου με διαστελλόμενο υγρό σε βολβό |
5.10 | Θερμοστατικές εκτονωτικές βαλβίδες (ΘΕΒ) |
5.11 | Ανακεφαλαίωση αισθητηρίων θερμοκρασίας |
5.12 | Χρήση των μηχανισμών ελέγχου της θερμοκρασίας στα συστήματα ψύξης και
κλιματισμού |
5.13 | Θερμοστάτες ρευστού |
5.14 | Θερμοστάτες χώρου |
5.15 | Θερμοστάτες ασφαλείας |
5.16 | Σφάλματα μέτρησης – καλιμπράρισμα οργάνων |
5.17 | Μηχανισμοί ελέγχου πίεσης |
5.18 | Πρεσοστάτες ή (πιεζοστάτες) |
5.29 | Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες ON-OFF |
5.30 | Οι σερβοκινητήρες |
6 | ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ |
6.1 | Γενικά για τα συστήματα ελέγχου και ρύθμισης |
6.2 | Ο τρόπος λειτουργίας ενός συστήματος αυτοματισμού |
6.3 | Τα είδη των συστημάτων αυτοματισμού |
6.4 | Τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα σύστημα αυτοματισμού |
6.5 | Τα συστήματα ανοικτού βρόχου |
6.6 | Τα συστήματα κλειστού βρόχου |
6.7 | Ο τρόπος ελέγχου και ρύθμισης με ηλεκτρονικές διατάξεις στα συστήματα κλειστού βρόχου |
6.8 | Διάκριση των συστημάτων κλειστού βρόχου ανάλογα με τον τρόπο που επενεργούν |
6.9 | Αυτοματισμοί επιλογής μεταξύ δύο θέσεων (ON-OFF) |
6.10 | Αυτοματισμοί πλωτού ελέγχου (floating action) |
6.17 | Οι μηχανισμοί που κινούνται από τους ενεργοποιητές |
6.18 | Τα είδη των τάμπερ |
6.19 | Τα είδη των βανών |
7 | ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ |
7.1 | Οι κλιματιστικές μονάδες |
7.2 | Ο αυτοματισμός των κλιματιστικών εγκαταστάσεων |
7.3 | Η τοπική κλιματιστική μονάδα νερού (FCU) |
7.4 | Η κεντρική κλιματιστική Μονάδα (ΚΚΜ) |
7.5 | Ο αυτοματισμός της λειτουργίας της ΚΚΜ |
7.6 | Ο έλεγχος των αεραγωγών και των στομίων |
7.7 | Ο έλεγχος της διανομής του αέρα με τα συστήματα VAV |
7.8 | Κεντρικό σύστημα ελέγχου κλιματιστικής εγκατάστασης |
8 | ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ |
8.1 | Τα συστήματα αυτοματισμού των ψυκτικών κυκλωμάτων |
8.2 | Το οικιακό ψυγείο |
8.3 | Το ψυκτικό κύκλωμα |
8.4 | Ο αυτοματισμός της λειτουργίας του ψυκτικού κυκλώματος |
8.5 | Ο αυτοματισμός της λειτουργίας της αντλίας θερμότητας |
8.12 | Ο ηλεκτρικός αυτοματισμός |
8.13 | Ο έλεγχος του κυκλώματος κυκλοφορίας του νερού |
8.15 | Ο ηλεκτρικός πίνακας αυτοματισμού |
8.16 | Ο ηλεκτρικός πίνακας με PLC |
8.17 | Η ηλεκτρονική συσκευή αναγνώρισης βλαβών |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
- ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ
- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ (Θεωρητικό μέρος)
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΒΛΙΑ:
- «Συστήματα Αυτοκινήτου Ι», (Ανδρινός Ν., κ.ά.)
- «Συστήματα Αυτοκινήτου ΙΙ», (Αλεξάνδρου Δ., κ.ά.)
Θεωρητικό Μέρος
ΒΙΒΛΙΟ: «Συστήματα Αυτοκινήτου Ι» | |
ΚΕΦΑΛΑΙΑ/ ΕΝΟΤΗΤΕΣ | ΤΙΤΛΟΙ |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – ΑΜΑΞΩΜΑ | |
1.1 | Γενικά για το αυτοκίνητο |
1.2 | Κατηγορίες οχημάτων |
1.3 | Είδη αμαξωμάτων |
1.4 | Πλαίσιο (σασί) |
1.5 | Έλεγχοι και ευθυγράμμιση αυτοφερόμενου αμαξώματος |
1.6 | Αριθμός πλαισίου |
1.7 | Τρόποι και σημεία στήριξης και ανύψωσης του αυτοκινήτου |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 – ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ | |
2.1 | Προορισμός (Σ.Μ.Κ.) και είδη (Σ.Μ.Κ.) |
2.2 | Συμπλέκτης |
2.3 | Κιβώτιο ταχυτήτων |
2.4 | Αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων (απλά) |
2.5 | Διαφορικό |
2.6 | Κιβώτιο ταχυτήτων και διαφορικό (μπροστά κίνηση) |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 – ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ | |
3.1 | Γενικά |
3.2 | Μέθοδοι διεύθυνσης |
3.3 | Μηχανισμοί διεύθυνσης |
3.4 | Σύστημα διεύθυνσης με υδραυλική υποβοήθηση |
3.5 | Γεωμετρία του συστήματος διεύθυνσης |
3.6 | Βλάβες – Φθορές – Συντήρηση |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 – ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ | |
4.1 | Ανοικτός – κλειστός βρόγχος |
4.2 | Δομή – Λειτουργία. Συνεχής Ρύθμιση |
4.3 | Ελατήρια |
4.4 | Αποσβεστήρες ταλαντώσεων (αμορτισέρ) |
4.5 | Ελαστικά μέρη ανάρτησης και σινεμπλόκ ή σάιλεντ μπλοκ (Silent block) |
4.6 | Ανεξάρτητη ανάρτηση με βραχίονες (ψαλίδια) |
4.7 | Ανεξάρτητη πρόσθια ανάρτηση με γόνατα Μακ Φέρσον |
4.8 | Σφαιρικοί σύνδεσμοι |
4.9 | Ανεξάρτητη ανάρτηση στους οπίσθιους τροχούς |
4.10 | Υδροπνευματική ανάρτηση |
4.11 | Ανάρτηση με αεροελατήρια (αερόσουστες) |
4.12 | Συστήματα ρύθμισης ύψους αυτοκινήτου και αυτόματης οριζοντίωσης |
4.13 | Φθορές – Βλάβες – Συντήρηση – Έλεγχος – Ρυθμίσεις |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 – ΑΞΟΝΕΣ – ΤΡΟΧΟΙ – ΕΛΑΣΤΙΚΑ | |
5.1 | Άξονες μετάδοσης κίνησης – Σύνδεσμοι – Άξονες τροχών |
5.2 | Τροχοί – Ελαστικά |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 – ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ | |
6.1 | Σκοπός του συστήματος πέδησης |
6.2 | Ενέργεια πέδησης |
6.3 | Παράγοντες που επηρεάζουν την επιβράδυνση |
6.4 | Είδη συστημάτων πέδησης |
6.5 | Διατάξεις υδραυλικών συστημάτων πέδησης |
6.6 | Υγρά φρένων |
6.7 | Βοηθητικά συστήματα πέδησης |
6.8 | Φθορές – Βλάβες |
6.9 | Συντήρηση |
6.12 | Βοηθητικά συστήματα πέδησης |
6.13 | Αερόφρενα |
6.14 | Αντιμπλοκαριστικό σύστημα φρένων (ABS) |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 – ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ | |
7.1 | Σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας |
7.2 | Το κύκλωμα εκκίνησης |
7.3 | Τα κυκλώματα κατανάλωσης ενέργειας |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 – ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ – ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ | |
8.1 | Γενικά |
8.2 | Σύστημα αερισμού |
8.3 | Σύστημα θέρμανσης |
8.4 | Σύστημα ψύξης (κλιματισμού) |
8.5 | Λειτουργία της ψυκτικής μονάδας |
8.6 | Βλάβες |
8.7 | Συντήρηση – έλεγχος – ρυθμίσεις |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ | |
9.1 | Γενικά |
9.2 | Εσωτερική ασφάλεια αμαξώματος |
9.3 | Μέτρα ασφαλείας |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 – ΑΝΤΙΚΛΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ | |
10.1 | Είδη αντικλεπτικών συστημάτων |
10.2 | Περιγραφή του immobilizer |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 – ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ | |
11.1 | Φορτηγά οχήματα |
11.2 | Ρυμουλκούμενα οχήματα |
11.3 | Ημιρυμουλκούμενα |
11.4 | Ρυμουλκούμενο «τριών τετάρτων» |
11.5 | «Πλήρως ρυμουλκό» |
11.6 | Συμβατότητα («ταίριασμα») ρυμουλκού οχήματος με ρυμουλκούμενο |
ΒΙΒΛΙΟ: «Συστήματα Αυτοκινήτου ΙΙ» | |
ΚΕΦΑΛΑΙΑ/ ΕΝΟΤΗΤΕΣ | ΤΙΤΛΟΙ |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ | |
1.1 | Εξελιγμένα συστήματα μετάδοσης κίνησης |
1.2 | Σύγχρονοι εξελιγμένοι συμπλέκτες |
1.3 | Αυτόματα κιβώτια |
1.4 | Διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 – Σύστημα διεύθυνσης | |
2.1 | Σύστημα διεύθυνσης με υδραυλική υποβοήθηση |
2.2 | Συστήματα 4 διευθυντηρίων τροχών – Τετραδιεύθυνση 4WS |
2.3 | Συστήματα |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 – Σύστημα ανάρτησης | |
3.1 | Σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης |
3.1.1 | Γενικά |
3.1.2 | Είδη συστημάτων ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης |
3.1.3 | Συμβατική υδροπνευματική ανάρτηση |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 – ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ | |
5.1 | Πίνακας ελέγχου (ταμπλό οργάνων) – Όργανα μετρήσεων και ενδείξεων |
4.ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΒΙΒΛΙΟ:
«Τεχνολογία Ελέγχων και Διαγνώσεων», ΔΟΥΛΓΕΡΗΣ Γ. κ.ά.
Θεωρητικό μέρος
ΒΙΒΛΙΟ: «Τεχνολογία Ελέγχων και Διαγνώσεων» | |
ΚΕΦΑΛΑΙΑ/ ΕΝΟΤΗΤΕΣ | ΤΙΤΛΟΙ |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ | |
ΓΕΝΙΚΑ | |
1.1 | Η έννοια της μέτρησης – ελέγχου |
1.2 | Η έννοια της διάγνωσης |
1.3 | Μεθοδολογία ελέγχου και διάγνωσης |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 – ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ | |
ΓΕΝΙΚΑ | |
2.1 | Είδη και ιδιότητες οργάνων και συσκευών |
2.2 | Πολύμετρο |
2.3 | Όργανα μέτρησης θερμοκρασίας και πίεσης |
2.4 | Παλμογράφος |
2.5 | Αναλυτής καυσαερίων |
2.6 | Ειδικοί τύποι οργάνων και συσκευών μέτρησης |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ | |
ΓΕΝΙΚΑ | |
3.1 | Δίοδοι |
3.2 | Τρανζίστορ |
3.3 | Ολοκληρωμένα κυκλώματα |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ | |
ΓΕΝΙΚΑ | |
4.1 | Ανοικτός – κλειστός βρόγχος |
4.2 | Δομή – Λειτουργία. Συνεχής Ρύθμιση |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ (ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ) | |
ΓΕΝΙΚΑ | |
5.1 | Ψηφιακή θεωρία και λογικά κυκλώματα |
Εκτός ύλης είναι οι 5.1.2, 5.1.3, 5.1.4, 5.1.5 | |
5.2 | Κεντρική μονάδα ελέγχου (μικροϋπολογιστής) |
Εκτός ύλης είναι η 5.2.10 | |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 – ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ | |
ΓΕΝΙΚΑ | |
6.1 | Αισθητήρες και αυτοκίνητο |
6.2 | Αισθητήρες ταχύτητας, θέσης ή μετατόπισης |
6.3 | Αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης |
6.4 | Διάφοροι άλλοι τύποι αισθητήρων |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΤΕΣ | |
Γενικά |
7.1 | Είδη και χαρακτηριστικά των ενεργοποιητών |
7.2 | Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες (σωληνοειδή) |
7.3 | Ηλεκτρονόμοι (ρελέ) |
7.4 | Κινητήρες και βηματικοί κινητήρες |
7.5 | Ενεργοποιητές ειδοποίησης και απεικόνισης |
7.6 | Ειδικοί τύποι ενεργοποιητών |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗΣ | |
Γενικά | |
8.1 | Είδη συστημάτων αυτοδιάγνωσης |
8.2 | Λειτουργία των συστημάτων αυτοδιάγνωσης |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ | |
Γενικά | |
9.1 | Συστήματα ανάφλεξης |
9.2 | Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ψεκασμού – ανάφλεξης |
9.3 | Ηλεκτρονικά συστήματα ψεκασμού |
9.4 | Μεθοδολογία ελέγχου – διάγνωση βλαβών |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ | |
Γενικά | |
10.1 | Ηλεκτρονικά συστήματα μετάδοσης κίνησης |
10.2 | Ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα πέδησης ABS |
10.3 | Ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα διεύθυνσης |
10.4 | Ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα πέδησης ανάρτησης |
10.5 | Ηλεκτρονικά συστήματα προσθέτων λειτουργιών |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
- ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
- ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Από το βιβλίο «Τεχνολογία Αεροσκαφών Ι», (Καρακιόζογλου Γ. κ.ά.)
Α. Θεωρητικό μέρος
ΒΙΒΛΙΟ: «Τεχνολογία Αεροσκαφών Ι» | |
ΚΕΦΑΛΑΙΑ/
ΕΝΟΤΗΤΕΣ |
ΤΙΤΛΟΙ |
2 | Επίγεια Μέσα Υποστήριξης Α/φών |
2.1 | Γενικά |
2.2 | Αεροσυμπιεστής Χαμηλής και Υψηλής Πίεσης |
2.3 | Μονάδες Κλιματισμού – Θέρμανσης και Ψύξης |
2.4 | Μονάδες Παροχής Ηλεκτρικής Ισχύος |
2.5 | Μονάδες εξυπηρέτησης Υδραυλικού και Πνευματικού Συστήματος |
2.6 | Συσκευή Προλίπανσης και Εξοπλισμός Λίπανσης |
2.7 | Συσκευές Εξυπηρέτησης Α/φων με Άζωτο και Οξυγόνο |
2.8 | Μέσα Ρυμούλκησης |
2.9 | Μέσα Ανεφοδιασμού Καυσίμου |
2.10 | Μέσα Ανύψωσης (Γρύλοι και Σαμπάνια) |
2.11 | Πρόσδεση Α/φους και Ασφάλιση Επιφανειών Ελέγχου |
3 | Αεροδυναμική Συμβατικών Α/φων |
3.1 | Ιστορία των Α/φών |
3.2 | Εξέλιξη Α/φών |
3.3 | Αέρας και Τυπική Ατμόσφαιρα |
3.4 | Αεροδυναμική Θεωρία και Νόμοι |
3.5 | Θεωρία Πτέρυγας Αεροπλάνου |
3.6 | Απώλεια Στήριξης |
3.7 | Έλεγχος |
3.8 | Ευστάθεια |
3.9 | Υπεραντωτικές Διατάξεις |
3.10 | Λοιπές επιφάνειες ελέγχου |
3.11 | Χαρακτηριστικά και Χρήση Αεροσύραγγας |
4 | Δομή Α/φους |
4.1 | Αεροσκάφη |
4.2 | Άτρακτος |
4.3 | Πτέρυγες |
4.4 | Ουραίο Πτέρωμα |
4.5 | Ατρακτίδια και Περιβλήματα Κινητήρων |
4.6 | Συντεταγμένες Α/φους |
5 | Υδραυλικό Σύστημα |
5.1 | Αρχές Υδραυλικών Συστημάτων |
5.2 | Λειτουργία Βασικού Υδραυλικού Κυκλώματος |
5.3 | Υδραυλικά Συστήματα Ανάγκης |
6 | Πνευματικό Σύστημα |
6.1 | Γενικά |
6.2 | Συμπίεση Αέρα |
6.3 | Βασικά Στοιχεία Πνευματικού Συστήματος |
6.4 | Δομή Συστήματος |
7 | Σύστημα Ελέγχου Πτήσης |
7.1 | Είδη Συστημάτων |
7.2 | Συρματόσχοινα |
7.3 | Εντατήρες |
7.4 | Οδηγοί Συρματοσχοίνων |
7.5 | Επιθεώρηση Συρματοσχοίνων |
7.6 | Έλεγχος Έντασης Συρματοσχοίνων |
7.7 | Ράβδοι Ελέγχου και Σωλήνες Ροπής |
8 | Σύστημα Προσγείωσης |
8.1 | Γενικά |
8.2 | Αποσβεστήρες Κρούσης |
8.3 | Σύστημα Απόσυρσης και Έκτασης |
8.4 | Συστήματα Πηδαλιούχησης |
8.5 | Αποσβεστήρες Εκτροπής |
8.6 | Συντήρηση Συστήματος Προσγείωσης |
9 | Σύστημα Πέδησης |
9.1 | Είδη Συστημάτων Πέδησης |
9.2 | Συγκρότημα Φρένων |
9.3 | Σύστημα Αντιολήσθησης Φρένων |
10 | Τροχοί – Επίσωτρα |
10.1 | Τροχοί |
10.2 | Ελαστικά |
11 | Σύστημα Συμπίεσης και Κλιματισμού |
11.1 | Γενικά |
11.2 | Βασικό Σύστημα Συμπίεσης και Κλιματισμού |
11.3 | Σύστημα Συμπίεσης Αέρα |
11.4 | Σύστημα Ελέγχου Συμπίεσης |
11.5 | Σύστημα Κλιματισμού Αέρα |
12 | Σύστημα Αποπάγωσης και Προστασίας Βροχής |
12.1 | Γενικά |
12.2 | Αποπάγωση με Πεπιεσμένο Αέρα |
12.3 | Θερμικά Συστήματα Αντιπάγωσης |
12.4 | Συστήματα Ελέγχου Παγοποίησης και Προστασίας Βροχής Αλεξινέμου |
13 | Συστήματα Πυρασφάλειας και Πυροπροστασίας |
13.1 | Γενικά |
13.2 | Συστήματα Ανίχνευσης Πυρκαγιάς και Καπνού |
13.3 | Συστήματα Πυρόσβεσης |
14 | Συστήματα Καυσίμου |
14.1 | Γενικά |
14.2 | Στοιχεία Συστημάτων Καυσίμων |
14.3 | Προειδοποιητικά Συστήματα |
14.4 | Τύποι Συστημάτων Καυσίμου |
14.5 | Μέτρα Ασφάλειας |
15 | Σύστημα Οξυγόνου |
15.1 | Γενικά |
15.2 | Σύστημα Αερίου Οξυγόνου |
15.3 | Σύστημα Υγρού Οξυγόνου |
16 | Σωστικά Μέσα Αεροσκάφους |
16.1 | Γενικά περί Σωστικών Μέσων |
16.2 | Ατομικός εξοπλισμός Χειριστού |
16.3 | Αλεξίπτωτα |
16.4 | Συστήματα Εγκατάλειψης Χειριστών |
4. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Από το βιβλίο «Συντήρηση Αεροσκαφών Ι», (Μιχαλάς Ε., κ.ά.)
ΒΙΒΛΙΟ: «Συντήρηση Αεροσκαφών» | |
ΚΕΦΑΛΑΙΑ/
ΕΝΟΤΗΤΕΣ |
ΤΙΤΛΟΙ |
1 | ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΣ |
Γενικά περί συντηρήσεως | |
Αποστολή – ευθύνες – αρμοδιότητες συντήρησης | |
Μέθοδοι / Κλιμάκια συντήρησης | |
Οργανωτική Διάρθρωση συντήρησης (πολεμική αεροπορία) | |
Οργανωτική Διάρθρωση συντήρησης (Αεροπορική εταιρεία) | |
2 | ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ |
Γενικά | |
Βασικά νομοθετήματα | |
Βασικοί ορισμοί | |
Πτητική ικανότητα (Πλωϊμότητα) | |
Συντήρηση πολιτικών αεροσκαφών | |
Πτυχία Άδειες | |
3 | ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ |
Γενικά | |
Οργάνωση της βασικής βιβλιογραφίας (Πολεμική Αεροπορία) | |
Άλλες Τεχνικές Οδηγίες (πολεμική αεροπορία) | |
Οργάνωση της βασικής βιβλιογραφίας (Αεροπορική Εταιρεία) | |
Εικονογραφημένοι Κατάλογοι υλικών (Αεροπορική Εταιρεία) | |
Ενημερωτικά Δελτία | |
Εταιρικά εγχειρίδια | |
Τεχνικές οδηγίες χρονικής εκτέλεσης | |
Οδηγίες πλωιμότητας | |
4 | ΜΗΤΡΩΑ – ΕΝΤΥΠΑ |
Γενικά | |
Μητρώα – Έντυπα της Πολεμικής αεροπορίας | |
Χρησιμοποιούμενα σύμβολα | |
Δελτία αστοχιών | |
Μητρώα – Έντυπα Αεροπορικής Εταιρίας | |
5 | ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ |
Γενικά | |
Προγραμματισμένη συντήρηση | |
Μέθοδοι επιθεωρήσεων (Πολεμική Αεροπορία) | |
Επεξήγηση των όρων που χρησιμοποιούνται | |
Μέθοδοι επιθεωρήσεων (Αεροπορική εταιρεία) | |
Επιθεωρήσεις συστημάτων | |
6 | ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ |
Γενικά | |
Βραχεία αποθήκευση | |
Μακρά αποθήκευση | |
Επιθεωρήσεις αποθηκευμένων αεροπλάνων | |
Επαναφορά σε πτητική κατάσταση |
Αποθήκευση κινητήρων | |
7 | ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ |
Γενικά | |
Τι είναι διάβρωση | |
Τύποι διαβρώσεων | |
Αιτίες διάβρωσης | |
Περιοχές ευαίσθητες στη διάβρωση | |
Διάγνωση της διάβρωσης | |
Αφαίρεση των διαβρώσεων και προστασία | |
8 | ΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ |
Γενικά | |
Εντοπισμός των βλαβών | |
Αποκατάσταση βλαβών | |
Αποκατάσταση ζημιών | |
Περισυλλογή αεροσκαφών | |
9 | ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ |
Γενικά | |
Κατηγορίες υλικού | |
Αρχικό απόθεμα υλικού | |
Απόθεμα υλικού | |
Αναπλήρωση αποθέματος | |
Αναθεωρήσεις αποθέματος | |
Τι συμβαίνει στην πολεμική αεροπορία | |
10 | ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ |
Γενικά | |
Στάθμευση | |
Μέτρα ασφάλειας για τη στάθμευση | |
Πρόσδεση | |
Ρυμούλκηση | |
Μέτρα ασφάλειας κατά τη ρυμούλκηση | |
Ανύψωση στους γρύλλους | |
Μέτρα ασφάλειας κατά την ανύψωση αεροπλάνου στους γρύλλους | |
Εξυπηρέτηση με καύσιμο | |
Μέτρα ασφάλειας κατά την πλήρωση με καύσιμο | |
Εξυπηρέτηση με λάδι και υδραυλικό | |
Εξυπηρέτηση με οξυγόνο | |
Εξυπηρέτηση με νερό | |
Αποκομιδή αποβλήτων | |
11 | ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ |
Γενικά | |
Κόστος | |
Παραγωγικότητα | |
Απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού | |
Μελέτη των μεθόδων εργασίας | |
Συντονισμός | |
Έλεγχος | |
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ |
ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
- ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
1.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2.ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
Από τις σημειώσεις του μαθήματος «Πληροφοριακά Συστήματα σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς» των:
Ι. Αποστολάκη, Φ. Κουτσάκα, Ζ. Μανουσαρίδη, Λ. Πράπα και Β. Στεφανίδη.
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Η παράγραφος 1.5.
Κεφάλαια 2 έως 8.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Η/Υ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
- ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
Από τις σημειώσεις του μαθήματος «Πληροφοριακά Συστήματα σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς» των:
Ι. Αποστολάκη, Φ. Κουτσάκα, Ζ. Μανουσαρίδη, Λ. Πράπα και Β. Στεφανίδη.
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Η παράγραφος 1.5.
Κεφάλαια 2 έως 8.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΥΕΞΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
- ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΥΓΙΕΙΝΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΑ:
- «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ» (Β΄ ΤΑΞΗ 1ου ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΕ – ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ), (ΓΚΟΥΡΓΟΥΛΗ Ε., ΚΙΣΟΥΔΗ Α., ΛΥΚΟΣΤΡΑΤΗ Α., ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Ε.)
- «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ», (ΡΟΥΠΑ – ΔΑΡΙΒΑΚΗ Ζ., ΤΣΙΚΟΣ Ν., ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ Μ.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
- Από το βιβλίο: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ» (Β΄ ΤΑΞΗ 1ου ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΕ – ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ), (ΓΚΟΥΡΓΟΥΛΗ Ε., ΚΙΣΟΥΔΗ Α., ΛΥΚΟΣΤΡΑΤΗ Α., ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Ε.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
2ο | Δεοντολογία | |
3ο |
Βασική Νοσηλευτική |
3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6, 3.7, 3.8, 3.9, 3.10,
3.11, 3.12, 3.13, 3.14, 3.16, 3.17, 3.18, 3.19, 3.20 |
4ο |
Νοσηλευτική φροντίδα αρρώστου με νοσήματα του Πεπτικού συστήματος |
4.2, 4.4, 4.5, 4.6, 4.5, 4.6, 4.7, 4.8, 4.9, 4.10,
4.11, 4.12 (από τις παραπάνω ενότητες του κεφαλαίου διδάσκεται μόνο η νοσηλευτική φροντίδα) |
5ο |
Νοσηλευτική φροντίδα αρρώστου με νοσήματα του Αναπνευστικού συστήματος | 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 5.7, 5.8
(από τις παραπάνω ενότητες του κεφαλαίου διδάσκεται μόνο η νοσηλευτική φροντίδα) |
6ο |
Νοσηλευτική φροντίδα αρρώστου με νοσήματα του Κυκλοφορικού συστήματος | 6.2, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6, 6.7, 6.8
(από τις ενότητες 6.5 έως 6.8 του κεφαλαίου, διδάσκεται μόνο η νοσηλευτική φροντίδα) |
- Από το βιβλίο: «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ», (ΡΟΥΠΑ – ΔΑΡΙΒΑΚΗ Ζ., ΤΣΙΚΟΣ Ν., ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ Μ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
1ο |
Ω.Ρ.Λ. Νοσηλευτική |
1.3, 1.5, 1.7, 18, 1.9 (από τις παραπάνω ενότητες του κεφαλαίου διδάσκεται μόνο η
νοσηλευτική φροντίδα) |
2ο |
Οφθαλμολογική Νοσηλευτική |
2.4, 2.5, 2.6 (από τις παραπάνω ενότητες του
κεφαλαίου διδάσκεται μόνο η νοσηλευτική φροντίδα) |
3ο | Ορθοπεδική Νοσηλευτική | 3.3, 3.5, 3.6 |
6ο | Παιδιατρική Νοσηλευτική | 6.1, 6.2, 6.5, 6.10, 6.15, 6.17 |
8ο |
Νευρολογική Νοσηλευτική |
8.3.α (Α.Ε.Ε), 8.3.β (Τετραπληγία), 8.3.γ (Παραπληγία) |
10ο | Ουρολογική Νοσηλευτική | 10.4, 10.5, 10.6 (όχι το εργαστηριακό μέρος),
10.10, 10.11 |
4.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟ:
«ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ», (ΡΑΧΜΑΝΙΔΟΥ Μ., ΔΟΞΑΝΙΔΗΣ Ε.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
Γενικό μέρος | 0.3 Η έννοια της υγείας και της αρρώστιας (όχι 0.3.1 Φλεγμονή) |
2Ο |
2.4 Διαγνωστικές δοκιμασίες για αναπνευστικές παθήσεις
2.5 Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος 2.5. 1 Σημεία και συμπτώματα παθήσεων αναπνευστικού συστήματος (Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ) 2.5. 2δ Βρογχίτιδα (όχι διάγνωση) 2.5. 2θ Φυματίωση (όχι διάγνωση και αντιμετώπιση) 2.5. 5α Βρογχικό άσθμα (όχι αντιμετώπιση) 2.5. 5β Αλλεργική ρινίτιδα (όχι διάγνωση και αντιμετώπιση) 2.5. 6α Καρκίνος του πνεύμονα (όχι διάγνωση και αντιμετώπιση) 2.5. 7α Πνευμονική εμβολή (όχι διάγνωση, εξέλιξη, αντιμετώπιση) |
3Ο |
3.4 Κύρια σημεία και συμπτώματα παθήσεων πεπτικού συστήματος
3.5 Εξέταση πεπτικού συστήματος 3.6 Παθήσεις οργάνων πεπτικού συστήματος 3.6 2α Φλεγμονές του βλεννογόνου (όχι αντιμετώπιση) 3.6 2β Έλκος (όχι θεραπεία) 3.6 3η Καρκίνος στο παχύ έντερο (όχι διάγνωση) 3.6 4β Κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος ήπατος 3.6 4ζ Αλκοολική ηπατίτιδα (όχι διάγνωση, αντιμετώπιση) 3.6 4ζ Κίρρωση ήπατος (η αρίθμηση του βιβλίου είναι λάθος) 3.6 4η Καρκίνος του ήπατος (όχι διάγνωση, αντιμετώπιση) |
3.6 5β Παγκρεατίτιδα (όχι διάγνωση, επιπλοκές, αντιμετώπιση)
3.6 5γ Καρκίνος του παγκρέατος (όχι διάγνωση, αντιμετώπιση) |
|
4ο |
4.4 Κύρια σημεία και συμπτώματα καρδιακών παθήσεων
4.5 Διαγνωστικές εξετάσεις για καρδιολογικές παθήσεις 4.6 Παθήσεις καρδιάς και κυκλοφορικού συστήματος 4.6 1 Αθηροσκλήρωση (όχι διάγνωση, αντιμετώπιση) 4.6 2 Ισχαιμική καρδιοπάθεια (όχι διάγνωση, αντιμετώπιση) 4.6 7β Υπέρταση (όχι διάγνωση, αντιμετώπιση) |
6ο |
6.5 2 Υπερθυρεοειδισμός (όχι διάγνωση, αντιμετώπιση)
6.5 4 Υποθυρεοειδισμός (όχι διάγνωση, αντιμετώπιση) 6.8 1 Σακχαρώδης διαβήτης (όχι διάγνωση, θεραπευτική αντιμετώπιση) |
7ο |
7.4 Εργαστηριακές εξετάσεις
7.5 Τα πιο κοινά συμπτώματα 7.6 Παθήσεις νεφρικού παρεγχύματος 7.6 2 Νεφρική ανεπάρκεια Α. Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια (όχι διάγνωση, αντιμετώπιση) Β. Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (όχι διάγνωση, θεραπεία) 7.6 4β Νεφρολιθίαση (όχι εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπεία) |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
- ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
- ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΥΓΙΕΙΝΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ», (Μενεγάτου Δ., Νικολοπούλου – Ντέρου Ε., Παυλινέρη Π.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
Κεφ. 1ο | ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ | § 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6 |
Κεφ. 2ο | ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΙ | § 2.1, 2.2, 2.3 |
Κεφ. 3ο | ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΙ | § 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 |
Κεφ. 4ο | ΝΑΪΣΕΡΕΙΕΣ | § 4.1, 4.2, 4.3 |
Κεφ. 5ο | ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ | § 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6 |
Κεφ. 6ο | ΜΥΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ | § 6.1, 6.2, 6.3 |
Κεφ. 7ο | ΚΟΡΥΝΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ | § 7.1, 7.2 |
Κεφ. 8ο | ΨΕΥΔΟΜΟΝΑΔΑ | § 8.1, 8.2 |
Κεφ. 9ο | ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΕΣ | § 9.1, 9.2 |
Κεφ. 10ο | ΑΙΜΟΦΙΛΟΙ | § 10.1, 10.2 |
Κεφ. 11ο | ΜΠΟΡΝΤΕΤΕΛΑ | § 11.1, 11.2 |
Κεφ. 12ο | ΒΡΟΥΚΕΛΛΕΣ | § 12.1, 12.2 |
Κεφ. 13ο | ΚΛΩΣΤΗΡΙΔΙΑ | § 13.1, 13.2, 13.3 |
Κεφ. 14ο | ΔΟΝΑΚΙΑ | § 14.1, 14.2 |
Κεφ. 15ο | ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ | § 15.1, 15.2, 15.3, 15.4 |
Κεφ. 16ο | ΧΛΑΜΥΔΙΑ | § 16.1, 16.2 |
4. ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΑ:
«ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Ι», (Ιωαννίδου – Παπακωνσταντίνου Ά., Αλεξανδράτου Αν., Παρασκευούλης Στρ.)
«ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΙΙ», (Γερανιωτάκη Φ., Μπόλλας Γ., Σοφούλης Ν.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Ι (Θεωρητικό μέρος)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
Κεφ. 1ο | ΑΙΜΑ | § 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 |
Κεφ. 2ο | ΠΛΑΣΜΑ | § 2.1, 2.2, 2.3, 2.4 |
Κεφ. 3ο | ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ – ΔΕΚ | § 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6, 3.7, 3.8 |
Κεφ. 4ο | ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ | § 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5 |
Κεφ. 5ο | ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ | § 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6 |
Κεφ. 6ο | ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ | § 6.1, 6.2, 6.3, 6.4 |
Κεφ. 7ο | ΠΗΞΗ – ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ | § 7.1, 7.2, 7.3 |
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (συνέχεια – Θεωρητικό μέρος)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
Κεφ. 1ο | ANAIMIΕΣ | § 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5 |
Κεφ. 2ο | ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ | § 2.1, 2.2 |
Κεφ. 3ο | ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΒΟ | § 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 |
Κεφ. 4ο | ΑΝΤΙΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ | § 4.1, 4.2 |
Κεφ. 5ο | ΣΥΣΤΗΜΑ RHESUS | § 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 5.7 |
Κεφ. 6ο | ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ | § 6.2, 6.3, 6.4, 6.6 |
Κεφ. 7ο | ΤΜΗΜΑ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ | § 7.1, 7.2, 7.3 |
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (συνέχεια – Θεωρητικό μέρος – ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
Κεφ. 8ο | ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ | Περιληπτικά |
Κεφ. 9ο | ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ | § 9.1, 9.4, 9.6 |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
- ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΑΓΩΓΗ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΟΥ (Θεωρητικό μέρος)
- ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΥΓΙΕΙΝΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΑΓΩΓΗ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΟΥ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΑ:
- «ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ», (ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ Μ. – ΣΩΦΡΟΝΑ ΕΥΣΤ. – ΚΙΑΜΙΛΗ ΦΛ.)
- «ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΑ», (ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Μ. – ΚΛΗΜΑΝΟΓΛΟΥ Σ. – ΜΠΟΣΙΝΑΚΗ Ι.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
- Από το βιβλίο: «ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
10 | ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ |
3Ο | ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ |
4Ο | O ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ |
6Ο | O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ |
7Ο | ΤΟΜΕΙΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ |
- Από το βιβλίο: «ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΑ»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
1ο | O ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΥ |
3Ο | ΣΤΑΔΙΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ |
5Ο | ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ |
6Ο | ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ |
8Ο | ΥΓΙΕΙΝΗ, ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΝΤΥΣΙΜΟ ΒΡΕΦΟΥΣ |
10Ο | ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΑΠΟ 2 – 4 ΕΤΩΝ) |
11Ο | ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ |
12Ο | ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ |
14Ο | ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ |
10Ο | ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ |
15Ο | ΠΑΙΧΝΙΔΙ |
- ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟ:
«ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣΗ ΗΛΙΚΙΑΣ», (ΧΡ. ΜΑΝΟΣ, Ε. ΣΕΛΙΜΗΣ, X. ΣΟΝΙΑΔΗΣ)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Ως έχει όλο το βιβλίο.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
- ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (Θεωρητικό μέρος)
- ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (Θεωρητικό μέρος)
1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΥΓΙΕΙΝΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3.ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ», (ΓΡΙΒΕΑΣ Π. – ΚΟΛΟΒΟΣ Σ. – ΚΑΝΝΕΛΟΣ Γ.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
1ο |
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ |
1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6
(δε συμπεριλαμβάνονται οι ενδεικτικές ασκήσεις των ενοτήτων 1.3, 1.4, 1.5, 1.6) |
2ο |
ΒΑΔΙΣΗ |
2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6
(δε συμπεριλαμβάνονται οι ενδεικτικές ασκήσεις των ενοτήτων 2.3, 2.4, 2.5, 2.6) |
3ο | ΧΑΛΑΡΩΣΗ | 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 |
4ο | ΜΥΪΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ | 4.1, 4.2, 4.3, 4.4 |
5ο | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ | 5.1, 5.2, 5.3, 5.4 |
6ο | ΙΣΟΚΙΝΗΣΗ | 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5 |
7ο |
ΜΗΧΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ |
7.1, 7.2, 7.3
(δε συμπεριλαμβάνονται οι τρόποι εφαρμογής των μέσων μηχανοθεραπείας στην ενότητα 7.2) |
8ο | ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ
ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ |
8.1, 8.2, 8.3, 8.4 |
4. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ», (ΓΡΙΒΕΑΣ Π. – ΚΟΛΟΒΟΣ Σ. – ΚΑΝΝΕΛΟΣ Γ.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
1ο | ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ | 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5α, 1.5β |
2ο | ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ | 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7 |
3ο | ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ | 3.1 |
4ο | ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ | 4.1, 4.2 |
5ο | ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ:
ΣΚΟΛΙΩΣΗ – ΚΥΦΩΣΗ – ΛΟΡΔΩΣΗ |
5.1, 5.2 |
6ο | ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ – ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ | 6.1 |
7ο | ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ | 7.1 |
8ο | ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ | 8.1, 8.2 |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΟΣ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΗ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
- ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
- ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ (Θεωρητικό μέρος)
1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΥΓΙΕΙΝΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΑ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Από το βιβλίο:
ΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ Ι (Β΄ ΤΑΞΗ Α΄ ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΕ) ΜΕΝΕΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΞΙΩΤΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΤΣΟΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΕΑ – ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8ο
ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΕΙΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
- Είδη των τεχνητών δοντιών
- Επιλογή δοντιών για την κατασκευή της ολικής οδοντοστοιχίας 95
- Είδη σύνταξης
- Γενικές αρχές για τη φυσιολογική σύνταξη των δοντιών
- Φυσιολογική σύνταξη των προσθίων δοντιών της άνω και κάτω γνάθου σε αρθρωτήρα σταθερών αποκλίσεων
- Φυσιολογική σύνταξη των οπισθίων δοντιών της άνω και κάτω γνάθου σε αρθρωτήρα σταθερών αποκλίσεων
- Διαμόρφωση λείων επιφανειών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΣΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
- Διατήρηση της θέσης του μασητικού επιπέδου
- Εγκλείστρωση των ολικών οδοντοστοιχιών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10ο
ΑΠΟΚΗΡΩΣΗ – ΣΤΙΒΑΓΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΥΛΙΚΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ – ΟΠΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
- Αποκήρωση των ολικών οδοντοστοιχιών
- Στιβαγμός της θερμοπολυμεριζόμενης ακρυλικής ρητίνης
- Όπτηση της ακρυλικής ρητίνης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11ο
ΑΠΕΓΚΛΕΙΣΤΡΩΣΗ – ΛΕΙΑΝΣΗ – ΣΤΙΛΒΩΣΗ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΥΓΚΛΕΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
- Απεγκλείστρωση των ολικών οδοντοστοιχιών
- Λείανση και στίλβωση των ολικών οδοντοστοιχιών
- Διόρθωση της σύγκλεισης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12ο
ΣΦΑΛΜΑΤΑ – ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΛΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
- Σφάλματα στην κατασκευή της ολικής οδοντοστοιχίας
- Συγκόλληση σπασμένης ολικής οδοντοστοιχίας
- Συγκόλληση σπασμένου δοντιού σε ολική οδοντοστοιχία
- Αναπροσαρμογή βάσης ολικής οδοντοστοιχίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13ο
ΑΜΕΣΕΣ ΟΛΙΚΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ
- Ορισμός – Σκοπός των άμεσων ολικών οδοντοστοιχιών
- Στάδια κατασκευής των άμεσων ολικών οδοντοστοιχιών
- Εργαστηριακή τοποθέτηση των προσθίων δοντιών στην άμεση ολική οδοντοστοιχία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14ο
ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ
- Γενικά – ορισμός της μερικής οδοντοστοιχίας
- Ταξινόμηση των μερικών οδοντοστοιχιών
- Τα τμήματα της μερικής οδοντοστοιχίας
- Το πλέγμα της μερικής οδοντοστοιχίας
- Οι μεγάλοι και οι μικροί συνδετήρες της μερικής οδοντοστοιχίας
- Συγκρατητικά στοιχεία της μερικής οδοντοστοιχίας
- Άγκιστρα
- Ταξινόμηση των αγκίστρων
- Σύνδεσμοι ακριβείας
- Έμμεσα συγκρατητικά στοιχεία
- Τεχνητά δόντια
(Οι ανακεφαλαιώσεις εμπεριέχονται στην εξεταστέα ύλη)
4.ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΟ:
«Η εργαστηριακή διαδικασία στην Ακίνητη Προσθετική», Ευγενία Χ. Δημητροπούλου
ΔΙΔΑΚΤΕΑ – ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Κεφάλαιο 1: Ακίνητες οδοντικές προσθέσεις
ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ: 1.2.3 Στεφάνες μερικής επικάλυψης α. Στεφάνες 3/4 και 4/5
β. Ηλοπαγείς στεφάνες ή καρφιδόπηκτα
Κεφάλαιο 2: Το εκμαγείο
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ:
2.2 Αποτυπώματα
2.6 Επιμετάλλωση
2.9.1 Είδη αυχενικών παρασκευών
Κεφάλαιο 4: Το κέρινο ομοίωμα
ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ:
4.5 Κέρινο ομοίωμα στεφανών μερικής επικάλυψης α. Στεφάνες 3/4 και 4/5
β. Ηλοπαγής στεφάνης ή Καρφιδόπηκτο
Κεφάλαιο 5: Οι αγωγοί χύτευσης Κεφάλαιο 6: Η επένδυση με πυρόχωμα
Κεφάλαιο 7: Η αποκήρωση και προθέρμανση Κεφάλαιο 8: Η τήξη και χύτευση
Κεφάλαιο 9: Η επεξεργασία του χυτού Κεφάλαιο 10: Οι γέφυρες
ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ:
10.3 Η σχεδίαση (εξαιρείται από την εξεταστέα ύλη ωστόσο στη διδακτέα ύλη οι εκπαιδευτικοί να κάνουν μια απλή αναφορά στην παράγραφο)
Κεφάλαιο 11: Η συγκόλληση Κεφάλαιο 12: Οι ρητίνες
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
- ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
- ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2.ΥΓΙΕΙΝΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3.ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ: «ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ», (ΔΕΛΗΚΑΝΑΚΗΣ Ν, ΜΠΑΤΑΚΗΣ Ν.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
1ο | ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ |
2Ο | ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ |
3Ο | ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ |
4Ο | ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ MRI |
5Ο | ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ |
6Ο | ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ |
7Ο | ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ |
8Ο | ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ |
4.ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
ΒΙΒΛΙΑ:
- «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ», ( ΖΑΜΑΝΗΣ Κ., ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗΣ Δ., ΤΑΜΠΑΚΗ ΕΥΓ.)
- «ΘΕΩΡΙΑ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ», (ΜΠΕΛΕΣΚΑ ΕΛ., ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ ΚΥΡ., ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗΣ Γ.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
- Από το βιβλίο: «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» (ΖΑΜΑΝΗΣ Κ., ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗΣ Δ., ΤΑΜΠΑΚΗ ΕΥΓ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
1ο | ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ – ΔΙΕΓΕΡΣΗ – ΙΟΝΙΣΜΟΣ |
2Ο | ΑΚΤΙΝΕΣ Χ |
3Ο | ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΚΤΙΝΩΝ Χ (3.1, 3.2, 3.3) |
4Ο | ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ |
5Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΛΥΧΝΙΑ |
6Ο | ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ |
7Ο | ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ |
8Ο | ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΚΟΝΑΣ (8.1, 8.2.1, 8.3, 8.4) |
10Ο | ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΜ – ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΡΙΟ
(10.1, 10.2.2, 10.3.1, 10.3.4) |
11Ο | ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ |
12Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ |
- Από το βιβλίο: «ΘΕΩΡΙΑ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» (ΜΠΕΛΕΣΚΑ ΕΛ., ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ ΚΥΡ., ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗΣ Γ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
1ο | ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
(1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.6) |
2Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΡΑΝΙΟΥ
(2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.10, 2,12, 2.13 ,2.14) |
3Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΣΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΩΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
(3.1.1, 3.1 2, 3.1.3, 3.2, 3.4, 3.6, 3.8, 3.9) |
4Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
(4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 4.5, 4.6.1, 4.7, 4.8.1, 4.9, 4.10, 4.11, 4.12, 4.13.1) |
5Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΥΕΛΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
(5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5) |
6Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ
(6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.6, 6.8, 6.9, 6,10, 6,11, 6.13, 6.14. 6.15) |
7Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΩ ΑΚΡΩΝ
(7.1, 7.2, 7.3, 7.4, 7.6, 7.7, 7.8, 7.9, 7,10, 7.11, 7.12) |
8Ο | ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
(8.1, 8.7) |
9Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΩΡΑΚΟΣ
(9.1, 9.2, 9.3, 9.6) |
10Ο | ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
(10.1, 10.2, 10.3, 10.4) |
12Ο | ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
(12.1, 12.2, 12.3, 12.4) |
13Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
(13.1, 13.2, 13.4) |
14Ο | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
(14.1) |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
- ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
- ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ – ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΥΓΙΕΙΝΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΒΙΒΛΙΟ: «ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ», (ΜΠΕΛΤΕ ΟΥΡΑΝΙΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Από το βιβλίο «ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ», (ΜΠΕΛΤΕ ΟΥΡΑΝΙΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ)
κωδικός βιβλίου: 24-0637.
Η εξεταστέα ύλη του μαθήματος “ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ” είναι όλο το βιβλίο, εκτός από τα κεφάλαια:
-ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ Κεφάλαιο 2ο “Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ”
-ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΑ Κεφάλαιο 3ο “ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΒΑΡΟΥΣ – ΟΓΚΟΥ, ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΕΣ”
-ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ Κεφάλαιο 11ο Μεταφορά Φαρμακείου
-ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ Κεφάλαιο 12ο Συστέγαση Φαρμακείων
-ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΒΙΒΛΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ Κεφάλαιο 13ο Απαγόρευση εκμίσθωσης αδειών φαρμακείων.
4. ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ – ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΒΙΒΛΙΑ:
- «ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ», (ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡ., ΞΕΝΙΑΣ ΠΑΝ., ΤΕΣΣΕΡΟΜΑΤΗ ΧΡ.)
- «ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ», (ΑΘΑΝΑΣΕΛΗΣ Σ., ΝΤΟΝΑ Α., ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ – ΛΟΥΤΣΙΔΟΥ Μ.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
- Ολόκληρο το βιβλίο «ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ», (ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡ., ΞΕΝΙΑΣ ΠΑΝ., ΤΕΣΣΕΡΟΜΑΤΗ ΧΡ.)
- Ολόκληρο το βιβλίο «ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ», (ΑΘΑΝΑΣΕΛΗΣ Σ., ΝΤΟΝΑ Α., ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ – ΛΟΥΤΣΙΔΟΥ Μ.)
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
- ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΥΓΙΕΙΝΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3.ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΙ (Θεωρητικό μέρος)
Βιβλίο: «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ», (Αρβανιτίδου Σ., Βαφειάδου Γ., Βιβιλάκη Ε., Γιαννακοπούλου Ε., Δαλιάνη Β., Θεοδωροπούλου Μ., Παλαιοδήμου Λ., Παπαδογεώργου Σ., Σταμπολάκη Χ.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
2ο | ΤΟ ΔΕΡΜΑ |
3Ο | ΜΑΛΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ |
4Ο | ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΣΩΜΑΤΟΣ |
5Ο | ΚΡΕΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΣΩΜΑΤΟΣ |
6Ο | ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΣΩΜΑΤΟΣ |
7Ο | ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
9Ο | ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΣΩΜΑΤΟΣ |
10Ο | ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ |
11Ο | ΜΑΛΑΞΗ ΣΩΜΑΤΟΣ |
12Ο | ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΥΪΚΗ ΣΥΣΦΙΞΗ |
13Ο | ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ (ΑΠΙΣΧΝΑΣΗ) – ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ (ΛΙΠΟΔΥΣΤΡΟΦΙΑ) |
14Ο | ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ – ΣΩΜΑΤΟΣ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
4. ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΒΙΒΛΙΑ:
- «ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ», (Καμμένου – Παπαγεωργίου Ελ., Κοτονιάς Γ., Σκανδάλη Αν.)
- «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ», (Καραγεωργοπούλου Α., Παναγιωτόπουλος Δ., Παπαθανασίου Δ.)
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
- Από το βιβλίο: «ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ» (Καμμένου – Παπαγεωργίου Ε., Κοτονιάς Γ., Σκανδάλη Α.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
1ο | ΕΙΣΑΓΩΓΗ |
14Ο | ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
- Από το βιβλίο: «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ» (Καραγεωργοπούλου Α., Παναγιωτόπουλος Δ., Παπαθανασίου Δ.)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΕΝΟΤΗΤΕΣ/ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ |
1ο | ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ |
2Ο | ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ |
4Ο | pH |
5Ο | ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ |
6Ο | ΑΛΚΟΟΛΕΣ, ΑΙΘΕΡΕΣ, ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΕΣΤΕΡΕΣ |
7Ο | ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ |
8Ο | ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ |
11Ο | ΝΕΡΟ |
16Ο | ΚΡΕΜΕΣ |
17Ο | ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ |
18Ο | ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ |
19Ο | ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΛΗ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας:
- ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
- ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΟΜΗΣ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ – ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
2. ΥΓΙΕΙΝΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Όπως καθορίζεται στην υπό στοιχεία 87326/Δ3/02-08-2023 (Β΄ 4902) Υπουργική Απόφαση.
3. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΟΜΗΣ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ – ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΒΙΒΛΙΑ:
- «ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ – ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ», (Αγγελακόπουλος Β., Μαράκης Χ., Σακελλαροπούλου Α.)
- «ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ», (Γαλανού Ε., Ηλίου Α., Μαρκαντώνη – Ντουράκη Μ.)
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ |
1ο | ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ – ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ |
2ο | ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ |
5ο | ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ |
8ο | ΑΚΜΗ |
10ο | Η ΨΩΡΙΑΣΗ |
11ο | ΝΟΣΟΙ ΤΡΙΧΩΝ |
12ο | ΝΟΣΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝ |
13ο | ΝΟΣΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝ |
14ο | ΝΟΣΟΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝ – ΑΛΩΠΕΚΙΕΣ |
15ο | ΜΗ ΟΥΛΩΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ |
16ο | ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΛΩΠΕΚΙΑ |
17ο | ΔΙΑΧΥΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΛΩΠΕΚΙΑ |
18ο | ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
19ο | ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ |
20ο | ΟΥΛΩΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ |
23ο | ΟΙ ΒΑΦΕΣ |
24ο | ΠΕΡΜΑΝΑΝΤ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ |
1ο | ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ |
2ο | ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ |
4ο | ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
4. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΒΙΒΛΙΟ: «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ», (Καραγεωργοπούλου Α., Παναγιωτόπουλος Δ., Παπαθανασίου Δ.)
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
ΚΕΦΑΛΑΙΟ | ΤΙΤΛΟΣ |
1ο | ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ |
2ο | ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ |
3ο | ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ |
4ο | pΗ |
5ο | ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ |
6ο | ΑΛΚΟΟΛΕΣ, ΑΙΘΕΡΕΣ, ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΕΣΤΕΡΕΣ |
7ο | ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ |
8ο | ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ |
9ο | ΟΞΥΖΕΝΕ |
10ο | ΑΜΜΩΝΙΑ |
11ο | ΝΕΡΟ |
12ο | ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΣΑΜΠΟΥΑΝ |
13ο | ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΜΑΝΑΝΤ |
14ο | ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
15ο | ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ |
16ο | ΚΡΕΜΕΣ |
17ο | ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ |
18ο | ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ |
19ο | ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΛΗ |
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024
Άρθρο 3
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από το σχολικό έτος 2023-2024. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μαρούσι, 22 Μαρτίου 2024
Η Υφυπουργός
ΖΩΗ ΜΑΚΡΗ
Δ Τάξη ΕΝΕΕΓΥΛ Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 2023-2024 όπως ορίστηκαν με την υπ’ αριθμ. 30289/Δ3 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1954 Τεύχος Β 28 Μαρτίου 2024) έχοντας ως θέμα:
Καθορισμός των «Γραπτώς Εξεταζόμενων» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, της εξεταστέας ύλης και του τρόπου αξιολόγησης αυτών κατά το σχολικό έτος 2023-2024 βάσει του άρθρου 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111).
που βρίσκεται στον υπερσύνδεσμο:
https://drive.google.com/file/d/1wte-jXfiqrFS61DTcEn8Z4IC0a5UfdHA/view?usp=sharing