Καταχώρηση Οργανικών κενών Μουσικών Καλλιτεχνικών 2024

Καταχώρηση Οργανικών κενών Μουσικών Καλλιτεχνικών 2024 στο σύστημα e-DataCenter σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 109708/Ε2/02-10-2023 έγγραφο του ΥΠΑΙΘΑ με θέμα:

 

Οργανικά κενά/πλεονάσματα Μουσικών, Καλλιτεχνικών και Πειραματικών Σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις του έτους 2024.

 

Προκειμένου να προβούμε στις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του έτους 2024 σε Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, παρακαλούμε να καταχωρίσετε έως την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 στο σύστημα e-DataCenter τα οργανικά κενά/πλεονάσματα διδακτικού προσωπικού στις παραπάνω σχολικές μονάδες αρμοδιότητας σας ανά κλάδο και ειδικότητα, ώστε να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε. που προτίθενται να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης στα εν λόγω σχολεία.

 

Επισημαίνεται ότι μετά την καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης των δεδομένων, δεν θα επιτρέπονται τροποποιήσεις οργανικών κενών/πλεονασμάτων.

Τα οργανικά κενά και πλεονάσματα προσωπικού θα πρέπει να δηλωθούν με αντικειμενικότητα, όπως προκύπτουν από τα πραγματικά στοιχεία που έχουν καταχωριστεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα, σύμφωνα

  • με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Π.Δ. 50/96 (ΦΕΚ 45τΑ’),
  • όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 του Π.Δ. 100/97 (ΦΕΚ 94τΑ’), και
  • του άρθρου 7 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71τΑ’).


Άρθρο 4 του Π.Δ. 50/96 (ΦΕΚ 45τΑ’), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 του Π.Δ. 100/97 (ΦΕΚ 94τΑ’)

  • Για τα Πειραματικά Σχολεία, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης,
  • τα Μουσικά Σχολεία, και
  • τις ΣΜΕΑ Β/θμιας Εκπαίδευσης

συντάσσονται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου αυτού χωριστοί πίνακες από τους αρμόδιους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης,

οι  οποίοι κοινοποιούνται στις λοιπές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ κατά περίπτωση μέχρι 15 Οκτωβρίου.

Τα κενά των Σχολείων Απόδημων Ελληνοπαίδων γνωστοποιούνται με σχετική προκήρυξη που εκδίδει ο Συντονιστής των Σχολείων αυτών σύμφωνα με τις διατάζεις του κεφαλαίου Γ` του άρθρου 9 του παρόντος Π.Δ. Για τη σύνταξη των πινάκων κενών οργανικών θέσεων για τις ΣΜΕΑ Α/θμιας Εκπαίδευσης ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του  παρόντος άρθρου.

 

Άρθρο 7 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71τΑ’).

Άρθρο 7

Προγραμματισμός πλήρωσης θέσεων

1. Ο προσδιορισμός των κενών θέσεων, των λειτουργικών αναγκών και των τυχόν υπεραριθμιών με σκοπό το διορισμό μόνιμων ή την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τις μεταθέσεις, τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών γίνεται μέσω της διαδικασίας που ορίζεται στις επόμενες παραγράφους.

2. Σε κάθε σχολική μονάδα με ευθύνη του διευθυντή της καταγράφονται, εισάγονται στο ηλεκτρονικό σύστημα και, όποτε επέλθει μεταβολή, επικαιροποιούνται στοιχεία όπως τα τμήματα που λειτουργούν, ο αριθμός των μαθητών κατά τάξη, τμήμα, κατεύθυνση ή άλλη ενότητα, οι θέσεις εκπαιδευτικών, το ονοματεπώνυμο και το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που τις κατέχουν, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ανήκουν στη σχολική μονάδα και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτήν, το ωρολόγιο πρόγραμμα, η ομάδα σχολείων στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα, η τυχόν δεύτερη ειδικότητα των εκπαιδευτικών, η δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων με δεύτερη ανάθεση και οι κενές θέσεις που προβλέπεται ότι θα προκύψουν μέχρι τις 31 Αυγούστου του έτους πραγματοποίησης των μεταθέσεων λόγω αυτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία.

3. Στο επίπεδο της διεύθυνσης εκπαίδευσης τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου ελέγχονται και οριστικοποιούνται με ευθύνη του διευθυντή της.

4. Εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους και οπωσδήποτε πριν τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών καθορίζεται, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ο αριθμός των τμημάτων, τάξεων, κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων που θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος σε κάθε σχολική μονάδα της οικείας βαθμίδας. Η απόφαση αυτή μπορεί να τροποποιείται μόνο για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι την 1 η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

5. Ο προσδιορισμός των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών γίνεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των παραγράφων 2 και 3.

6. Σε εκπαιδευτικό που κατέχει πτυχίο σε διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο αποδίδεται δεύτερη ειδικότητα με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από αίτηση του και πρόταση του ανώτερου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προσδιορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια και η διαδικασία απόδοσης της δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς.

7. Κατά περιοχή μετάθεσης και κατά κλάδο, προκειμένου για τους πίνακες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και κατά περιοχή μετάθεσης, καθώς και κατά κλάδο και ειδικότητα, προκειμένου για τους πίνακες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καταρτίζονται οι τελικοί πίνακες οργανικής σύνθεσης διδακτικού προσωπικού. Οι πίνακες αυτοί καταρτίζονται από τις οικείες διευθύνσεις προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των περιφερειακών διευθυντών και τη γνώμη των κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων (Κ.Υ.Σ.Π.Ε. – Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.). Στους πίνακες καταγράφεται ο αριθμός των υπεράριθμων εκπαιδευτικών.  Κατά τη διαδικασία αυτή λαμβάνονται υπόψη:

– τα κενά και οι υπεραριθμίες κατά περιοχή μετάθεσης όπως αποτυπώθηκαν με τη διαδικασία της παραγράφου 5,

– οι θέσεις που προκύπτουν από ιδρύσεις ή προαγωγές σχολείων ή άλλη μεταβολή της οργανικότητας των σχολικών μονάδων,

– οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, που έχουν κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους κατά το χρόνο σύνταξης των σχετικών πινάκων. Αν οι αποσπάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, τα κενά υπολογίζονται για τις μεταθέσεις του επόμενου σχολικού έτους.

8. Την ευθύνη ενημέρωσης και ελέγχου όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων και της επεξεργασίας των αναγκαίων στοιχείων έχουν οι Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων.

10. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και για τη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, όπου αναφέρεται ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ή ο διευθυντής εκπαίδευσης νοείται το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής και όπου αναφέρεται το περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο νοείται το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο της ίδιας Σχολής.

 

 



Επισημαίνεται ότι τα εναπομείναντα οργανικά κενά λαμβάνονται υπόψη για τις διαδικασίες των μετατάξεων και των διορισμών.

 

Για τον υπολογισμό των κενών/πλεονασμάτων λαμβάνονται υπόψη οι οργανικά ανήκοντες στις σχολικές μονάδες εκπαιδευτικοί και το υποχρεωτικό τους ωράριο διδασκαλίας, καθώς και οι προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας για τη λειτουργία των τμημάτων σε κάθε σχολική μονάδα με βάση τις πρώτες αναθέσεις μαθημάτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες Υ.Α., τις εγκυκλίους αναθέσεων μαθημάτων και τα ισχύοντα ωρολόγια προγράμματα της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ.

Επισημαίνεται ότι η διαφορά των ωρών θα πρέπει να διαιρεθεί με το είκοσι (20), ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη για τη δήλωση οργανικού κενού υπόλοιπο ωρών κάτω του δώδεκα (12).

Τα οργανικά κενά πρέπει να είναι ακέραιοι αριθμοί που αντιστοιχούν σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών (π.χ. 2 κενά ΠΕ06), ενώ για τους εκπαιδευτικούς Μουσικής Παιδείας πρέπει να καταχωρισθεί η ειδίκευση (π.χ. 2 ΠΕ79.01-TE16 ειδικότητας κιθάρας). Για τα οργανικά κενά κλάδων ΠΕ08 και ΠΕ11 των Καλλιτεχνικών Σχολείων δύναται να καταχωριστεί ειδίκευση. Επίσης, όσον αφορά στα Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, πρέπει απαραίτητα να καταχωρισθεί η επικρατέστερη γλώσσα των μαθητών σε κάθε ένα από αυτά.

Διευκρινίζεται ότι

πλεόνασμα εκπαιδευτικού προσωπικού σε Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, συνεπάγεται υπεράριθμους εκπαιδευτικούς στις εν λόγω σχολικές μονάδες.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις διατάξεις

της §12 του άρθρου 14 του Π.Δ. 50/1996 (ΦΕΚ 45τΑ’) που προστέθηκε με την §2 του άρθρου 12 του Π.Δ. 100/1997 (ΦΕΚ 94τΑ’), αρμοδίως

«..τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια σε συνεδρίασή τους χαρακτηρίζουν ονομαστικά τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, κατά σχολική μονάδα..» (περ. β, §3, άρθρο 14 του Π.Δ. 50/1996),

ώστε στη συνέχεια να χαρακτηριστούν ως υπεράριθμοι από το αρμόδιο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τις παραπάνω διατάξεις διαδικασία.

 

Τονίζεται εκ νέου ότι, μετά την καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης των δεδομένων, δεν θα επιτρέπονται τροποποιήσεις οργανικών κενών/πλεονασμάτων.

 

Εφιστούμε την προσοχή σας στον ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων που προέρχονται από τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας και στην ορθή καταχώριση, με ευθύνη σας, των οργανικών κενών/πλεονασμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να αποτυπωθούν σωστά οι οργανικές ανάγκες των Μουσικών, των Καλλιτεχνικών και των Πειραματικών Σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για το έτος 2024-25.

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Β΄

της Δ/νσης Διοίκησης Εκπ/κού Προσωπικού Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

  

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΠΕΛΗ

Καταχώρηση Οργανικών κενών Μουσικών Καλλιτεχνικών 2024 στο σύστημα e-DataCenter σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 109708/Ε2/02-10-2023 έγγραφο του ΥΠΑΙΘΑ με θέμα:

 

Οργανικά κενά/πλεονάσματα Μουσικών, Καλλιτεχνικών και Πειραματικών Σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για τις μεταθέσεις του έτους 2024.

που βρίσκεται στον υπερσύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1MnlTAmjeX-0mjbygKjjVrV42R2KUguxa/view?usp=sharing

Μοιράστε το άρθρο

Facebook
Twitter
Linkedin
Pinterest

Σχολιάστε