Κριμιζής Σταμάτης Ομιλητής σε εκδήλωση στις Σέρρες 16_02_2024

Κριμιζής Σταμάτης Ομιλητής σε εκδήλωση στις Σέρρες 16_02_2024 που συνδιοργανώνουν το

  • 1ο ΓΕΛ Σερρών
  • η ΔΔΕ Σερρών
  • η Αντιπεριφέρεια Σερρών
  • ο Δήμος Σερρών

Αποτελεί τιμή για την πόλη των Σερρών, την εκπαιδευτική κοινότητα και εν γένει την κοινωνία των Σερρών η παρουσία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κυρίου Κριμιζή Σταμάτη.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κύριος Κριμιζής Σταμάτης θα παραβρεθεί για λίγες μόνον ώρες στην πόλη των Σερρών για να μιλήσει σε μαθητές.

Να κάνει κοινωνούς της γνώσης του, της εμπειρίας του, της σοφίας του στο μέλλον της Ελλάδας.

Το θέμα του:

∆ιαστηµικές Αποστολές: Απόκτηση γνώσης σε αχαρτογράφητα νερά

 

 

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Πρόεδρος της Ακαδηµίας Αθηνών και Επόπτης του Κέντρου ∆ιαστηµικής ΄Ερευνας και Τεχνολογίας της Ακαδηµίας Αθηνών, Σταµάτιος Μ. Κριµιζής, έλαβε το ∆ιδακτορικό του στη Φυσική (1965) από το Πανεπιστήµιο της Αϊόβα, όπου υπηρέτησε ως καθηγητής, και από το 1968 εργάζεται στο Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Φυσικής του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins, όπου έγινε Επιστηµονικός ∆ιευθυντής το 1980, επικεφαλής της ∆ιοίκησης ∆ιαστήµατος το 1991 και Οµότιµος ∆ιευθυντής το 2004.

Είναι Επικεφαλής Ερευνητής σε πολλές διαστηµικές αποστολές της NASA, συµπεριλαµβανοµένων των Voyager 1 & 2, και

είναι ο µόνος επιστήµονας σε παγκοσµιο επίπεδο που έχει κατασκευάσει όργανα τα οποία έχουν εξερευνήσει και τους οκτώ κλασσικούς πλανήτες του ηλιακού µας συστήµατος, αλλά και τον νάνο πλανήτη «Πλούτωνα».

΄Εχει τιµηθεί µε δεκάδες ϐραβεία από την ΝΑSΑ, διεθνείς επιστηµονικές οργανώσεις, Πανεπιστήµια, επιστηµονικά ιδρύµατα, ακόµη και από την Γερουσία των ΗΠΑ (2018).

Το 1999 η International Astronomical Union µετονόµασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιµήν του.

Χρηµάτισε Πρόεδρος του Εθνικού Συµϐουλίου ΄Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) 2010-2013, όπου εκπονήθηκε Στρατηγικό Πλαίσιο ΄Ερευνας και Καινοτοµίας µε 7ετή ορίζοντα και υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Επιστηµονικής Επιτροπής (SPC) για την διοργάνωση του Παγκόσµιου Συνεδρίου ∆ιαστηµικών Επιστηµών (COSPAR Athens 2022) που συνήλθε 16-25 Ιουλίου 2022 για πρώτη ϕορά στην Ελλάδα, µε περίπου 2.700 επιστήµονες από δεκάδες χώρες.

΄Εχει δηµοσιεύσει περισσότερες από 640 µελέτες σε επιστηµονικά περιοδικά για τον ΄Ηλιο, την Ηλιόσφαιρα, τις Μαγνητόσφαιρες των Πλανητών και το ∆ιαστρικό Χώρο, ενώ έχει συγγράψει δύο ϐιβλία στα Ελληνικά, «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστηµα – Από τον Ερµή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια»  (2017), και

«΄Ολα σε µια Ζωή-Από τον ΄Ηλιο στο Γαλαξία» (2020).

Κριμιζής Σταμάτης Ομιλητής σε εκδήλωση στις Σέρρες 16_02_2024

Μοιράστε το άρθρο

Facebook
Twitter
Linkedin
Pinterest

Σχολιάστε