Δυστυχώς για μία ακόμη φορά σε άσχετο νομοσχέδιο κατατίθενται τροπολογίες.
Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει αυτό δηλώνει προχειρότητα και έλλειψη προγραμματισμού από αυτούς που καταθέτουν τροπολογίες σε νομοσχέδια που δεν έχουν καμία σχέση με το υπουργείου που υπηρετούν και διοικούν.
Το άρθρο 65 και σωστά μεριμνά για την αποζημίωση των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται με τον οποιονδήποτε τρόπο
«4. Ειδικά, για τους εκπαιδευτικούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το λοιπό προσωπικό που αποδεδειγμένα συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες οργάνωσης, διεξαγωγής, υποστήριξης, βαθμολόγησης /αναβαθμολόγησης και έκδοσης των αποτελεσμάτων των: α) γενικών και ειδικών εξετάσεων ή άλλης διαδικασίας εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, β) εξετάσεων ιδιωτικών, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και Επαγγελματικών Σχολών (Ε.ΠΑΣ.), γ) εξετάσεων ελληνομάθειας, δ) εξετάσεων χορήγησης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και ε) εξετάσεων για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και κληρώσεων για εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.), καθώς και στις διαδικασίες αναβαθμολογήσεων γραπτών δοκιμίων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθορίζεται αποζημίωση με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, μη υπολογιζόμενου στην περίπτωση αυτή του ορίου της παρ. 3.
Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι αποζημιώσεις των συμμετεχόντων στην οργάνωση και διεξαγωγή σχολικών αγώνων και διοργανώσεων (αθλητικοί αγώνες και διοργανώσεις, ενδοσχολικής ή τοπικής ή περιφερειακής ή πανελλήνιας ή διεθνούς εμβέλειας), καθώς και κάθε είδους συναφείς και αναγκαίες δαπάνες, όπως οι δαπάνες αποζημίωσης (ημερήσιας, ανά αγώνα, αναδιοργάνωση κ.λπ.), μετακίνησης, διαμονής, διατροφής, καθώς και λοιπές δαπάνες, οι οποίες περιγράφονται στην εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση, μη τηρουμένων των διατάξεων της παρ. 3».
Υπενθυμίζω ότι η ΟΛΜΕ την 25η Ιουνίου 2021 ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 28.6.2021 και ώρα 11π.μ-2μμ για όσους και όσες επιθυμούν να μην εμπλακούν στις εξετάσεις των Πρότυπων (επιτηρητές/τριες κλπ) προκειμένου να καλυφθούν συνδικαλιστικά και να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο θεσμό των Προτύπων, στην υποχρεωτικότητα και στην άμισθη επιτήρηση.»
Αν ανατρέξουμε στον ηλεκτρονικό και όχι μόνον τύπο της εποχής εκείνης για το θέμα αυτό μεταξύ άλλων θα διαβάσουμε:
«…Οξύτατη αντίδραση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, που κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών….»
«…Ξεκινώντας από την απαίτηση για «αμοιβή» να θυμίσω ότι οι καθηγητές που επιτηρούν τις εξετάσεις δεν είναι άμισθοι. Αμείβονται όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι καθηγητές που θα επιτηρήσουν θα πληρωθούν κανονικά το μεροκάματό τους. Αυτό που οι συνδικαλιστές ζητούν είναι μια εργασία λίγων ωρών να πληρωθεί επιπλέον, παρότι δεν θα είναι επιπλέον εργασία. Η επιτήρηση θα είναι η εργασία τους για την ημέρα εκείνη. Οι καθηγητές δηλαδή που θα επιτηρήσουν, δεν θα πάνε μετά να διδάξουν σε κάποια τάξη, τα σχολεία άλλωστε είναι κλειστά. Το γιατί λοιπόν για μια εργασία λίγων ωρών που δεν προστίθεται σε άλλη εργασία οι καθηγητοπατέρες απαιτούν έξτρα λεφτά και θεωρούν ως «άμισθη» την εργασία αν αυτά τα έξτρα λεφτά δεν δοθούν, είναι ένα από τα μυστήρια του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού ο οποίος μάλλον συνηθίζει να απαιτεί υπερωρίες για μη υπερωριακή εργασία. …»
«…Μάλιστα, η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατεπείγουσα αγωγή, ζητώντας να κριθεί η απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.
Η εκδίκαση της αγωγής θα γίνει σήμερα, Σάββατο, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης….»
Η δε υπουργός «τιτίβιζε» με την απολυτότητά της:
«Το Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας της #ΟΛΜΕ. Πάνω από 8000 παιδιά θα μπορέσουν να δώσουν απρόσκοπτα τη Δευτέρα εξετάσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία. Καλή επιτυχία!»
Ποτέ η υπουργός και το υπουργείο δεν καυτηρίασε τις ως άνω δημοσιεύσεις.
Άρα τις αποδέχθηκε. Συντάχθηκε με αυτές πλήρως.
Ποτέ δεν έχουμε ακούσει από την υπουργό να διαφοροποιείται επί τέτοιων απόψεων.
Σφυρίζει αδιάφορα!!!
Τι άραγε άλλαξε σε λιγότερο από ένα έτος και τελικά με δική της τροπολογία θα αμείβει τους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται με οποιαδήποτε μορφή στις εξετάσεις των Προτύπων Πειραματικών σχολείων;
Τελικά πότε είχε δίκαιο η υπουργός; Πέρυσι ή φέτος;
Μήπως δεν κατάλαβε ότι μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ ζητούσε και την αμοιβή των εκπαιδευτικών;
Δε θα μπορούσε να δεχθεί την αμοιβή των εκπαιδευτικών πέρυσι;
Δεν είχε συμβούλους για να την βοηθήσουν στο να καταλάβει ότι υπάρχουν και οι επιτηρητές κατά τη διαδικασία των εξετάσεων;
Δε χρειάζεται να είναι τόσο απόλυτος αυτός/ή που ασκεί εξουσία και διοίκηση.
Έρχεται ο κατάλληλος χρόνος και αποδέχεται αυτό που μέχρι πρότινος μετά βδελυγμίας αρνούνταν.
Ευτυχώς έχουμε μνήμη και κρίση!!!